Reclamă
Reclamă

Pompierii greci au continuat marţi, pentru a doua zi consecutiv, lupta cu un incendiu de vegetaţie pe insula Kos, în timp ce sute de turişti şi localnici au fost nevoiţi să evacueze zona în cursul nopţii. Incendiul a ajuns în satul Kardamaina, situat la malul mării, oamenii refugiindu-se într-un centru sportiv şi în alte locaţii.

Clare Smith, o turistă britanică în vârstă de 38 de ani aflată în vacanță în Kos cu familia, a descris pentru Sky News scenele „apocaliptice” de pe insula grecească. „Situația s-a înrăutățit semnificativ de-a lungul zilei, cu coloane groase de fum negru” a afirmat ea. Familia din Edinburgh stătea la un hotel în afara orașului stațiune Kardamena când a primit alerte pe telefon în care li se transmitea să se mute din cauza incendiului.

„Toată lumea este speriată”, a spus Clare Smith. „Vântul bătea foarte tare. Cerul este acoperit de fum. E ca apocalipsa, te simți ca într-un film de război.” Peste 100 de pompieri, asistați de 11 avioane și cinci elicoptere, încercau să stingă incendiile pe insulele Kos și Chios. Alte două incendii au afectat o zonă de 24 de acri, nu departe de capitala Atena.

Reclamă

Viceguvernatorul Arhipelagului Dodecanez, Christos Efstratiou, a declarat pentru Reuters că incendiul a scăzut din intensitate până marţi dimineaţă, permiţând persoanelor evacuate să revină în hoteluri şi la casele lor, iar clădirile nu au suferit pagube.

Pompierii au continuat marți să se lupte cu flăcările pentru a împiedica reizbucnirea acestora. Premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat luni asupra unei veri periculoase în ceea ce priveşte incendiile de vegetaţie, ca urmare a unei secete prelungite. În același timp, echipele de intervenţie, asistate de aeronave pentru stingerea incendiilor, s-au luptat şi cu flăcările în insula Chios şi în Creta. Zeci de incendii s-au declanșat în weekend în Grecia, dintre care două în apropiere de capitala Atena.

Incendiile de vegetaţie au loc frecvent în Grecia, dar în ultimii ani au devenit mai devastatoare, în condiţiile unor veri mai călduroase, mai aride și mai vântoase, asociate de oamenii de ştiinţă cu efectele schimbărilor climatice.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro