Reclamă
Reclamă

Optzeci de pompieri din România, echipați cu opt autospeciale, vor participa în luna iulie la un program de pre-poziţionare a forţelor specializate în stins incendii de pădure, destinat consolidării rezilienţei autorităţilor franceze. Programul de asistenţă, finanţat de Uniunea Europeană, vine ca măsură de sprijin pentru comunităţile franceze afectate de incendiile din anii trecuţi.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), participă în perioada 1-31 iulie cu un modul naţional specializat de stins incendii de pădure. Acţiunea este organizată de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO) şi are scopul de a consolida rezilienţa autorităţilor franceze în gestionarea riscurilor de incendii.

IGSU a anunţat vineri că primul contingent, format din 40 de pompieri și opt mijloace tehnice, a plecat deja spre Franţa. „Activarea şi operaţionalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Franţei, în locaţiile stabilite de partenerii francezi”, a declarat IGSU.

Reclamă

Componenţa acestui prim contingent include trei autospeciale de stingere a incendiilor de pădure (3000 litri), o cisternă (30.000 litri), o autospecială de stingere cu capacitate mare (10.000 litri), două autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi un microbuz. Traseul parcurs de pompieri trece prin Arad, Budapesta, Maribor, Ljubljana, Padova, Piacenza, Nice, Montpelier şi Sainte-Marie-la-Mer.

Reprezentantul comenzii IGSU, colonel dr.ing. Constantin Florea, prim-adjunct al inspectorului general, a fost prezent la plecarea contingentului.

Potrivit IGSU, suplimentarea tehnicii şi a personalului de intervenţie va fi realizată în funcţie de dinamica situaţiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităţilor franceze prin Mecanismul European de Protecţie Civilă. Schimbarea efectivelor se va realiza la 16 iulie, când un alt contingent de 40 de pompieri va înlocui personalul deja aflat în Franţa.

Programul de pre-poziţionare este un efort european comun pentru reducerea timpului de răspuns în caz de incendiu, eficientizarea pregătirii modulelor de intervenţie ale statelor membre şi îmbunătăţirea interoperabilităţii forţelor participante.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a primit solicitarea autorităţilor franceze pentru pre-poziţionarea modulelor specializate, transmisă prin Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC). În vara anului trecut, prin activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a acordat ajutor umanitar extern pentru protecţia comunităţilor franceze afectate de incendii.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro