Reclamă

Oamenii de știință au observat o activitate neobișnuită în regiunea arctică, indicând că Polul Nord magnetic se îndreaptă spre Siberia, potrivit publicației The Independent. Mișcarea a fost înregistrată de către instrumentele de monitorizare și reconfirmată prin datele modelului geomagnetic mondial, care au arătat că începând din anii 1990 Polul Nord magnetic și-a accelerat deplasarea, îndreptându-se rapid spre Rusia.

Compasurile din emisfera nordică își ajustează direcția în funcție de locația Polului Nord magnetic, ce oscilează ca urmare a modificărilor câmpurilor magnetice terestre. Acest fenomen se diferențiază de Polul Nord geografic, care rămâne neremarcabil pe parcursul schimbărilor geomagnetice.

Dr. William Brown, cercetător la British Geological Survey (BGS), explică sursa magnetismului: „Este o minge mare, haotică și turbulentă de fier topit care se învârte în mijlocul Pământului și care generează magnetismul. Deși putem monitoriza și vedea cum se schimbă, este destul de dificil să prezicem exact cum se va schimba”.

Polul magnetic a urmat țărmul nordic al Canadei timp de secole, însă începând cu anii 1990 s-a deplasat spre Oceanul Arctic și, ulterior, spre Siberia la o viteză peste așteptări. Înainte de anul 1990, acesta se mișca cu 10-15 km pe an, dar la începutul anilor 2000 a accelerat la circa 55 km pe an. Recent, viteza a scăzut la aproximativ 25 km pe an.

Mișcările Polului Nord magnetic sunt datorate fluctuațiilor fierului topit din miezul exterior al Pământului, care prin mișcare creează câmpul magnetic. De la o adâncime de aproximativ 3.000 de kilometri, aceste mișcări conduc la modificări ale polului. Precizia predicției acestor mișcări este dificil de obținut, însă datele sunt monitorizate continuu de BGS printr-o rețea de stații terestre și sateliți.

Modelul geomagnetic mondial este o componentă esențială pentru tehnologia modernă, ghidând atât sistemele de GPS cât și busolele pe smartphone-uri. De asemenea, este util armatei pentru navigarea submarinelor în apele arctice. Noul model geomagnetic urmează să fie lansat în decembrie.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro