În ciuda acestei ușoare creșteri, Agenția Europeană de Mediu consideră că UE este pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivul de reducere a deceselor premature cu peste 50% în 2030 față de 200

Poluarea aerului rămâne cea mai mare amenințare de mediu la adresa sănătății europenilor. În noul său raport publicat joi, 24 noiembrie, Agenția Europeană de Mediu (AEM) estimează că „expunerea la concentrații de particule fine peste valorile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății a dus la 238.000 de decese premature” în Uniunea Europeană.

Această cifră este în ușoară creștere față de 2019, când particulele fine, care pătrund adânc în plămâni, au provocat moartea prematură a aproximativ 231.000 de persoane. Această creștere se explică parțial prin faptul că Covid-19 a afectat mai puternic persoanele cu comorbidități legate de poluarea aerului (cancere, boli pulmonare sau diabet de tip 2).

Pe de altă parte, „atunci când se compară 2020 cu 2019, numărul de decese premature atribuibile poluării atmosferice a crescut pentru [particulele fine] PM2,5, dar a scăzut pentru [dioxidul de azot] NO2 și [ozonul] O3″, detaliază AEM în studiul său.

Aproape un milion de decese la începutul anilor ’90

Sursa: Social media

Potrivit AEM, 96% din populația urbană a UE a fost expusă în 2020 la concentrații de particule fine (PM2,5) peste nivelul recomandat de OMS de 5 micrograme pe metru cub de aer.

În ceea ce privește particulele de ozon (O3), în special cele provenite din traficul rutier și din activitățile industriale, tendința în 2020 a fost descendentă, cu peste 24 000 de decese, ceea ce reprezintă o scădere de 3% pe parcursul unui an.

În ceea ce privește dioxidul de azot (NO2), un gaz produs în principal de autovehicule și de centralele termice, au fost înregistrate peste 49 000 de decese premature, o scădere de 22% care poate fi explicată parțial prin scăderea traficului rutier în timpul pandemiei Covid-19.

Această creștere anuală globală contrastează cu scăderea constantă estimată în ultimii ani: între 2005 și 2020, scăderea numărului de decese premature cauzate de poluarea atmosferică este de 45%. Potrivit raportului său anual, AEM consideră că UE este pe cale să își atingă obiectivul de reducere a deceselor premature cu peste 50% până în 2030 față de 2005. La începutul anilor 1990, particulele fine au provocat aproape un milion de decese premature în cele 27 de țări ale UE. În 2005, 431.000 de oameni încă mai mureau.

Distribuie

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.