Polonia va crea o „zonă-tampon” la frontiera cu Belarusul, a anunțat premierul Donald Tusk, luni, ca răspuns la creșterea tensiunilor cauzate de migranții care încearcă să forțeze trecerea frontierei.

La o ședință ținută la Bialystok, în estul țării, guvernul condus de premierul Donald Tusk a ordonat ministerului de interne să înceapă construcția respectivei zone-tampon. Obiectivul este de a îngreuna trecerea ilegală a migranților din Belarus și de a ameliora condițiile de lucru ale grănicerilor, armatei și poliției poloneze.

Zona restricționată va avea minimum 200 de metri în adâncime, iar în anumite locuri până la doi kilometri. Frontiera polono-bielorusă are o lungime de aproximativ 400 de km. Agenția poloneză de presă PAP, preluată de dpa, a transmis că Tusk a anunțat și condiții legale mai permisive pentru uzul de armă de către forțele de securitate.

Măsurile luate de guvern constituie o reacție la incidentul de la sfârșitul lunii mai, când un soldat polonez a fost ucis la graniță într-un atac cu cuțitul. Conform forțelor armate poloneze, atacul a venit de dincolo de frontieră, din Belarus. Militarul a fost rănit grav și ulterior a decedat.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat, luni, că se vor depune toate eforturile pentru prinderea și pedepsirea atacatorului.

Polonia și Uniunea Europeană îl acuză pe dictatorul bielorus, Aleksandr Lukașenko, de aducerea organizată a migranților din zone de criză până la frontiera externă a Uniunii, cu scopul de a pune presiune pe Occident.