Polonia a primit o finanțare inițială de 6,3 miliarde de euro din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la doi ani după ce aceste fonduri au fost aprobate de Uniunea Europeană, marcând astfel un pas important în relația dintre Polonia și instituțiile europene. Fondurile au fost blocate din cauza preocupărilor legate de contra-reformele judiciare impuse de fostul guvern PiS, acuzate de încălcarea statului de drept.

Comisia Europeană a condiționat deblocarea acestor fonduri de progrese semnificative în direcția asigurării independenței sistemului judiciar polonez, considerate esenţiale pentru respectarea normelor democratice europene. Conform CE, tribunale independente consolidează încrederea investitorilor și contribuie la tranșarea eficientă a diferendelor comerciale.

Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, ministra poloneză pentru fonduri și politici regionale, a evidenţiat importanța acestui moment, subliniind că valorile europene, precum democrația și statul de drept, sunt mai presus de avantajele financiare. Declarația ei pe Twitter reflectă o schimbare de perspectivă față de abordarea guvernului anterior.

Victoria coaliției pro-europene conduse de Donald Tusk în alegerile parlamentare din octombrie și preluarea puterii în decembrie a marcat începutul demantelării sistemului autoritar pus în aplicare de guvernul PiS, implicând reforme contondente în justiție, presă și drepturile de reproducere, în conflict cu valorile UE.