Tensiunile dintre Rusia și Polonia cresc. SUA a trimis deja mai mult echipament militar

Tensiunile dintre Polonia și Rusia cresc alarmant, după ce apropiații lui Vladimir Putin au făcut numeroase amenințări. Iar SUA pare că ia deja măsuri. Varșovia urmează să primească echipaje militare în valoare de 10 miliarde de dolari.

Polonia a devenit, după izbucnirea războiului din Ucraina, țara unde sute de mii de refugiați s-au adăpostit. Dar ajutorul oferit nu a fost văzut cu ochi buni de Moscova, care nu s-a abținut să facă amenințări, în ciuda faptului că au fost îndreptate către o țară NATO.

Un apropiat al lui Putin, Ramzan Kadîrov, liderul cecen, a spus chiar că Polonia este următoarea țintă a Federației Ruse. Asta după ce a declarat că se va termina războiul cu Kievul, cel târziu la finalul anului 2023.

După Ucraina, Polonia este pe hartă! Nu voi ascunde că eu personal am o astfel de intenție., a declarat Kadîrov pe Telegram.

Și din Belarus au venit amenințări pentru Varșovia. Alexandr Lukașenko, alt aliat al lui Putin, a amenințat că va ataca Polonia ca un răspuns „crud” la provocările din ultimele 12 luni.

Valurile de „atenționări” din partea aliaților Kremlinului i-au pus și pe oficialii polonezi în gardă. Marek Magierowski, ambasadorul polonez în SUA, și-a prezentat îngrijorările față de un posibil atac.

Rusia a fost întotdeauna vecinul nostru. Este vecina noastră și așa va rămâne. Nu va dispărea în mod miraculos în viitorul previzibil. Așa că trebuie să ne pregătim.Trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate. Polonia ar putea fi următoarea țintă., a transmis el.

SUA va trimite la Varșovia echipaje militare în valoare de 10 miliarde de dolari

Polonia, membră NATO și aliat de seamă în contextul invaziei din Ucraina, dă semne că-și consolidează deja capacitatea de apărare. Armata poloneză a început exerciții antiaeriene.

Nici SUA nu a rămas indiferentă la amenințări. Așa că Casa Albă a aprobat recent o vânzare de 10 miliarde de dolari a sistemului american de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), dar și alte arme și rachete, către Polonia.

Amintim că dacă ar ataca Varșovia, Vladimir Putin ar fi în mod oficial în conflict cu toate statele NATO. Conform Articolului 5 al Tratatului Alianței, cel care și stă la baza acestuia: apărarea colectivă.

Cu alte cuvinte, un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor. Ceea ce înseamnă că toate statele membre vor veni în apărarea celui atacat, la nevoie.

Share.