Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat recent că țara este pregătită să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, în cazul în care NATO decide să își consolideze apărarea pe flancul estic. Această declarație vine în contextul în care Rusia a desfășurat noi arme în Kaliningrad și Republica Belarus, amplificând astfel tensiunile din regiune. Kremlinul răspunde, afirmând că va lua măsuri de retorsion dacă planurile Poloniei vor fi puse în aplicare.

Duda a subliniat într-o discuție cu cotidianul Fakt: „Dacă aliații noștri decid să desfășoare arme nucleare în cadrul partajării nucleare pe teritoriul nostru, pentru a întări securitatea flancului estic al NATO, noi suntem gata să o facem”, evidențiind astfel angajamentul Poloniei față de securitatea regională și cooperarea îndeaproape cu SUA pe această temă.

Într-un context în care tensiunile geopolitice sunt în creștere, Rusia a fost acuzată de militarizarea tot mai accentuată a exclavelor sale, inclusiv transferul de arme nucleare în Belarus. În acest sens, la summitul NATO de la Vilnius din 2023, aliații au reiterat angajamentul organizației pentru consolidarea credibilității și eficacității misiunii sale de descurajare nucleară.

Răspunsul Kremlinului nu s-a lăsat așteptat, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov declarând că Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a garanta securitatea sa în fața acestei posibile evoluții. În acest context tulburat, desfășurarea armamentului nuclear în Polonia ar putea reconfigura echilibrul de forțe din regiune, marcând un nou nivel al tensiunilor est-vest.