Polițistul de la Secția 5 din București, care l-a ucis pe activistul Alexandru Găzdac va fi cercetat pentru omor. Inițial, procurorii care au cercetat moartea violentă a bărbatului au considerat că agentul, care a l-a executat trăgând șase gloanțe, ar fi acționat legal.

Dar, părinții lui Alexandru Găzdac au contestat decizia, iar dosarul a fost redeschis. Fost angajat în televiziune, activistul a fost ucis de un polițist în dimineața zilei de 22 aprilie 2020, după ce a fost împușcat cu șase gloanțe. Victima locuia într-un apartament cumpărat de sora lui în incinta hotelului Monte Carlo, din zona Bucureștii Noi.

Filmul unei tragedii care punea fi evitată. Ultimele momente din viața lui Alexandru Găzdac

Alexandru Găzdac era cunoscut de autorități cu afecțiuni psihice. În ziua crimei coborâse la recepția hotelului, iar recepționerul a sunat la ambulanță, când și-a dat seama că are o criză, pentru că îi știa situația.

În aceste cazuri, ambulanța este ajutată de poliției să intervină. Din păcate pentru victima aceștia din urmă au ajuns primii. Alături de echipaj se afla și un jandarm.

În timp ce avea criza, Alexandru Găzdac a ripostat cu o foarfecă pentru tăiat hârtie, iar un agent tânăr, proaspăt încadrat în sistem, a fost zgâriat la deget.

Polițistul care l-a ucis pe Alexandru Găzdac va fi cercertat pentru omor. El scăpase inițial de acuzații
Facebook

După ce i-au dat cu spray lacrimogen, victima a fugit cu liftul și s-a refugiat în dreptul ultimului etaj. Acolo, polițistul a scos arma și a tras. Pentru că nu era sigur că l-a nimerit, acesta a descărcat muniția din încărcător, adică șase gloanțe.

După ce a tras șase gloanțe, nimerindu-l cu toate, același polițist a scos tomfa și a început să-l bată, pentru că victima avea în mână un cui ruginit, după care, deși era ciuruit de gloanțe, i-a pus și cătușele.

Pentru că victima era pe moarte, agentul de poliție a început să-l apese pe cap, considerând, „în mod eronat”, după cum au constatat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, că în felul acesta îi acordă primul ajutor.

Părinții lui Alexandru Găzdac vor dreptate pentru fiul lor

Imediat după incident a fost deschis un dosar penal pentru omor, dar procurorii au decis că polițistul ar fi procedat corect. Părinții lui Găzdac au contestat decizia de clasare la conducerea PTB, însă cererea a fost respinsă.

Totuși, pe 2 decembrie magistrații le-au dat câștig de cauză și au decis completarea urmăririi penale.

„În baza art. 341 alin. (6) lit. b) din Codul de procedură penală, admite plângerea formulată de petentii Găzdac Costin, Găzdac Maria si Găzdac Nicoleta împotriva Ordonantei de clasare nr.1443/P/2020 din data de 11.05.2021 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucuresti, mentinută prin ordonanța nr.195/II-2/2021 din data de 24.06.2021 emisă de prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucuresti.

Desfiintează actul atacat si trimite cauza Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucuresti în vederea completării urmăririi penale în cauză. În baza art.275 alin.(3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronuntată în camera de consiliu astăzi, 2.12.2021”, au hotărât judecătorii citați de Gândul.ro.