Politicienii ruși s-au bucurat luni de înfrângerile grele suferite de partidele președintelui francez Emmanuel Macron și cancelarului german Olaf Scholz în alegerile pentru Parlamentul European, iar Kremlinul a subliniat că partidele de dreapta sunt în ascensiune în Europa, informează Reuters, preluată de news.ro.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că rezultatele reflectă, în parte, „politica ineptă” a ambilor lideri de a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia. „Este timpul să ne retragem. La mormanul de cenușă al istoriei!” a postat Medvedev pe platforma X.

Valentina Matvienko, șefa camerei superioare a parlamentului, a declarat că Macron și Scholz au „suferit o înfrângere zdrobitoare cu partidele lor, (care) confirmă încă o dată eșecul lor ca politicieni naționali și europeni”. „Mai mult, în cazul lor, acesta este un rezultat binemeritat, care vine după mulți ani de ignorare completă a nevoilor reale ale oamenilor și ale societății”, a scris ea pe Telegram.

Rusia curtează de mult timp lideri din dreapta politică europeană, precum premierul ungar Viktor Orban și Marine Le Pen din Franța, și dorește să exploateze orice semn de divizare în Europa care ar putea slăbi sprijinul pentru Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a observat că, după alegerile europene, majoritatea din Parlamentul European va fi în continuare pro-UE și pro-Ucraina, dar ascensiunea partidelor de dreapta este clară. „Această dinamică este vizibilă cu ochiul liber și, bineînțeles, în ciuda faptului că proeuropenii își păstrează pentru moment pozițiile de lider, în timp, partidele de dreapta le vor călca pe urme”, a prognozat el. „Urmărim îndeaproape aceste procese”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

În Franța, președintele Macron a convocat alegeri legislative anticipate, primul tur urmând să aibă loc pe 30 iunie, după ce partidul său centrist a obținut mai puțin de jumătate din scorul obținut de partidul lui Le Pen, Rassemblement National (RN). Peskov a mai declarat că Rusia va monitoriza cu atenție votul anticipat, „mai ales ținând cont, să spunem, de atitudinea extrem de neprietenoasă și chiar ostilă a conducerii franceze față de țara noastră”.