Reclamă

Marți seara, poliția georgiană a utilizat din nou tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa o manifestație pro-europeană organizată la Tbilisi, în apropierea parlamentului. Incidentul a fost consemnat de agenția de știri AFP și preluat de Agerpres. În ciuda acțiunii poliției, mulțimea nu a fost demoralizată complet, reluând rapid atacurile cu focuri de artificii asupra forțelor de ordine. Tunurile cu apă au creat o stare de panică temporară în rândul manifestanților, care oricum și-au continuat protestul, cerând insistent schimbări politice și respectarea orientării pro-europene a Georgiei la nivel legislativ și guvernamental.

Evenimentele se înscriu într-un context mai amplu de nemulțumire, după ce Curtea Constituțională a Georgiei a respins cererea de a invalida rezultatele alegerilor legislative de la sfârșitul lunii octombrie, în urma cărora partidul aflat la guvernare a fost declarat câștigător. Opoziția consideră însă că scrutinul a fost fraudat și solicită repetarea acestuia. Tot acest climat de incertitudine politică are loc pe fundalul existenței unor manifestații de amploare în Georgia, la care participă numeroși cetățeni care sprijină aderarea țării lor la Uniunea Europeană.

De altfel, în decembrie, Georgia a primit statutul de țară candidată la aderare, însă parcursul către integrarea efectivă în UE a fost oprit temporar de Comisia Europeană. Suspendarea negocierilor a fost motivată de adoptarea în țara caucaziană a unor legi inspirate din legislația rusă, care privesc valorile familiale și influența străină, aspecte criticate atât de Uniunea Europeană cât și de cetățenii pro-europeni ai Georgiei.

Protestele din Tbilisi sunt caracterizate de o dorință evidentă a unei părți a societății de a vedea Georgia îndreptându-se ferm către Europa, în ciuda provocărilor interne și externe care pun sub semnul întrebării traiectoria europeană a țării.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro