Poliția de Frontieră a României a primit donații în valoare de 700 de mii de dolari sub formă a două drone avansate de la Philip Morris International, cu scopul de a intensifica lupta împotriva contrabandei cu țigări, un fenomen în creșterea la frontierele țării. Aceste drone de ultimă generație vor fi folosite pentru a detecta activitățile ilegale, inclusiv contrabandiștii care utilizează drone pentru a introduce țigări în țară, potrivit Inspectorului General al Poliției de Frontieră.

Dotate cu camere de zi și de noapte, inclusiv cu termoviziune, noile dispozitive pot opera până la 8 ore continuu și acoperă o rază de până la 150 de kilometri. Acestea fac parte dintr-un sistem de supraveghere aeriană care permite monitorizarea în timp real a parametrilor esențiali în combaterea contrabandei.

Instruirea celor șase polițiști de frontieră selectați pentru operarea dronelor a avut loc în Africa de Sud, unde au parcurs un program intensiv de training organizat de producătorul echipamentelor. Aceasta inițiativă vine în contextul în care, doar anul trecut, au fost confiscate aproape 6 milioane de pachete de țigări, cu o valoare totală de aproximativ 100 de milioane de lei.

Contribuția Philip Morris International reflectă un efort comun în lupta împotriva contrabandei de țigări, un domeniu unde, potrivit lui Dragoș Bucurenci, Director External Affairs la Philip Morris Romania, ‘este extrem de important să aibă această capacitate de supraveghere pentru că din păcate traficanții sunt extrem de ingenioși.’