Reclamă
Reclamă

Poliția de Frontieră a anunțat astăzi că, în acest an, au fost întrerupte călătoriile a aproximativ 880 de minori români din cauza lipsei documentelor necesare. „Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, cetățenii români minori pot ieși din țară numai în baza unui document de călătorie valabil – pașaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani)”, a transmis Poliția de Frontieră, într-un comunicat.

Polițiștii de frontieră au emis aceste precizări deoarece se apropie vacanța de vară, iar mulți părinți călătoresc împreună cu copiii lor în afara țării. Conform comunicatului, odată cu aderarea României la Spațiul Schengen aerian și maritim, cetățenii români minori care călătoresc cu avionul nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge direct către poarta de îmbarcare. Totuși, minorii pot călători în Spațiul Schengen de pe aeroporturi doar dacă dețin aceleași documente de călătorie ca și până acum.

„Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, polițiștii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceștia nu dețin documentele necesare, nu li se va permite ieșirea din țară”, explică Poliția de Frontieră.

Reclamă

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta fiind consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul. „Este vorba despre următoarele infracțiuni: omor, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, lipsire de libertate în mod ilegal, infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori, trafic de țesuturi sau organe umane, infracțiuni de terorism,” a precizat Poliția de Frontieră.

Acordul părintelui, părinților sau al reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei de către un minor în străinătate este materializat într-o declarație notarială, modelele fiind postate pe site-ul instituției. „Numai în ultima lună, polițiștii de frontieră nu au permis ieșirea din țară a aproximativ 150 cetățeni români minori, de cele mai multe ori pentru că nu dețineau documente de călătorie valabile sau părintele însoțitor nu avea acordul celuilalt părinte materializat prin procură notarială”, a menționat Poliția de Frontieră.

Aceste măsuri sunt necesare pentru asigurarea călătoriilor în condiții legale și pentru evitarea oricăror situații neplăcute în momentul ieșirii din țară a minorilor.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro