Reclamă

Poliția trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile pe care le prezintă investițiile prin intermediul unor platforme de tranzacționare online. Într-un comunicat emis de către Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, autoritățile subliniază că numele unor companii mari, precum Hidroelectrica, Transgaz, Petrom sau BRUA, sunt folosite pentru a înșela investitorii prin promisiuni de câștiguri rapide și sigure.

„Autorii determină în mod fraudulos persoanele vătămate să realizeze investiții prin intermediul unor platforme de tranzacționare on-line, iar pentru câștigarea încrederii se folosesc imaginile și numele unor personalități din România,” anunță poliția. Acești suspecți se prezintă ca fiind consultanți financiari și apelează victimele utilizând numere de telefon cu prefixe din Marea Britanie, Franța și Elveția.

Conform Poliției, suspecții folosesc un accent moldovenesc și discută cu victimele despre locurile de muncă, veniturile disponibile și planurile de investiții, încercând astfel să le convingă să investească sume tot mai mari. O metodă frecvent utilizată de aceștia este convingerea victimelor să instaleze aplicații de control la distanță pe dispozitivele lor mobile, cum sunt ANYDESK sau Air Droid, prin care suspecții obțin acces la datele personale și conturile bancare.

În Suceava, au fost raportate cazuri în care victimele au depus sume mari de bani la ATM-uri specializate în tranzacții cu criptomonede, urmând indicațiile suspecților care promiteau profituri rapide prin investiții bursiere. Inspectoratul de Poliție recomandă cetățenilor să nu instaleze programe pe dispozitive la cererea persoanelor necunoscute și să nu ofere date personale sau bancare.

„Profitând de datele personale și bancare puse la dispoziție, autorii retrag fără consimțământ diverse sume de bani din contul persoanelor,” adaugă poliția. Alte metode de fraudă includ apeluri telefonice de la persoane care se recomandă drept angajați ai instituțiilor financiare, sugerând transferul banilor în conturi pretins securizate pentru protecția acestora.

În concluzie, autoritățile îndeamnă populația să fie prudentă și să verifice autenticitatea ofertelor de investiții, recomandându-se utilizarea de intermediari autorizați care nu solicită plăți online. „Cumpărarea de acțiuni se realizează prin intermediul unui intermediar autorizat și nu prin pagini de internet nesecurizate,” avertizează poliția.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro