Mare atenție, români! Dacă vreți să plecați în Bulgaria trebuie să fiți atenți. MAE a emis o avertizare de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru cei care vor să plece în Bulgaria. De asemenea, sunt vizate și persoanele care vor tranzita teritoriul Bulgariei, călătorind în Grecia și în Turcia, în perioada lunii august. Autoritățile din România atrag atenția că vor fi cozi imense la frontiere.

Pentru a evita timpii mari de așteptare la frontierele bulgare, MAE recomandă folosirea tuturor punctelor de frontieră deschise circulației internaționale, cum ar fi:

Avertisment MAE pentru românii care se duc în Bulgaria

La frontiera româno-bulgară: Giurgiu – Ruse, Calafat – Vidin, Negru Vodă – Kardam, Vama Veche – Durankulak, Lipnița – Kainardja și Dobromir – Krushari (ultimile două puncte cu orar de funcționare 08:00-20:00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), Ostrov – Silitra, Turnu Măgurele – Nikopol (ferry) și Zimnicea – Svishtov (ferry) (ultimele două puncte cu program de funcționare 08:00-20:00).

Potrivit paginii oficiale a Ministerului bulgar al Afacerilor Interne, punctul de frontieră Bechet–Oryahovo (ferry) este închis din cauza nivelului scăzut al Dunării, care face imposibilă navigarea în condiții de siguranță în zona respectivă.

Plecați în Bulgaria luna aceasta? Aveți mare grijă! MAE a lansat un avertisment dur

La frontiera bulgaro-elenă: Kulata–Promachonas; Makaza – Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor este de până la 3,5t); Ilinden – Exohi (traseu ocolitor pentru PCTF Kulata, ruta spre Kavala); Kapitan Petko Voivoda–Ormenion (ruta spre Alexandropolis); Zlatograd–Termes și Ivaylovgrad–Kiprinos (ultimile două puncte doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t).

Care sunt punctele de frontieră disponibile

La frontiera bulgaro-turcă: Kapitan Andreevo – Kapikule; Lesovo – Hamzabeyli; Malko Târnovo – Derekoy (ultimul punct prezintă o infrastructură redusă și înregistrează în mod constant timpi măriți de așteptare).

De asemenea, Ministerul de Externe român le recomandă românilor care călătoresc în/prin Bulgaria să se asigure că au la ei suficient combustibil, apă și alimente. De asemenea, autoritățile atrag atenția și firmelor românești de transport internațional de marfă/ pasageri. Acestora li se recomandă să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a intinerariilor de deplasare și să ia în considerare timpii mari de așteptare la trecerea frontierei.

Luați-vă apă și mâncare la voi

MAE recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să respecte cu strictețe regulile de circulație rutieră, în special regimul legal de viteză admisă în localitățile din Republica Bulgaria, dar și în afara acestora (drumuri naționale și autostrăzi).

În acest context, este importantă informarea corectă a șoferilor români, achiziționarea din timp a vinietelor electronice și achitarea conformă a taxelor de drum de tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria.

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.