Unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă Transocean Barents, contractată pentru proiectul Neptun Deep, a sosit la Constanța, a informat OMV Petrom duminică. Acest eveniment marchează un punct central în dezvoltarea primului proiect de gaze în zona de apă de mare adâncime din România, realizat în colaborare cu Romgaz.
Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, a declarat: „Sosirea platformei marchează un moment crucial în efortul nostru de a dezvolta primul proiect de gaze în zona de apă de mare adâncime din România, împreună cu partenerul nostru Romgaz. Neptun Deep este un proiect strategic pentru România şi UE. Va contribui la independenţa energetică a ţării şi la creşterea economică”.
Transocean Barents a încheiat o călătorie de 18 zile din Cartagena, Spania, până în România, trecând pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor, manevră care a necesitat coborârea turlei – o premieră mondială pentru acest tip de platformă.
Înainte de a părăsi Cartagena, platforma a fost pregătită prin modificări structurale ample, implicând 750.000 de ore de muncă și opt luni de pregătiri pentru a face posibilă trecerea prin Bosfor.
Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom și responsabil cu activitatea de Explorare și Producție, a explicat: „Platforma a trecut printr-un proces complex de pregătire. În esenţă, turla care cântăreşte în jur de 220 de tone a fost rabatată pe punte pentru a permite trecerea pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor”.
Proiectul Neptun Deep este gestionat de OMV Petrom și Romgaz, ambele companii participând cu câte 50% la investiția totală estimată la 4 miliarde de euro. Proiectul urmărește extracția a aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, primele livrări fiind planificate pentru anul 2027.
S-au semnat deja acorduri de execuție cu companii internaționale pentru realizarea infrastructurii necesare, cum ar fi Transocean Barents, contractată pentru cel puțin un an și jumătate, și Halliburton România, pentru furnizarea de servicii integrate de foraj.
Dezvoltarea zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud include 10 sonde și alte infrastructuri necesare, precum sistemele submarine de producție și platforma offshore. Platforma își generează singură energia, asigurându-se că standardele ridicate de siguranță și protecția mediului sunt respectate.