Ideea unei companii din Olanda s-ar putea să fie de ajutor în acest proces de reducere a poluării.
Plasticul vegetal, cea mai nouă soluție
Berea și băuturile răcoritoare ar putea fi curând băute din sticlele „din toate plantele”. În conformitate cu noile planuri de a transforma plantele cultivate în recipiente pentru diverse băuturi. Pentru a reuși compania vrea să înceapă un parteneriat cu marii producători de băuturi.
O companie biochimică din Olanda speră să atragă investiții într-un proiect de pionierat prin care speră să producă materiale plastice din zaharuri vegetale, mai degrabă decât combustibili fosili.
Planurile, concepute de compania chimică regenerabilă Avantium, au câștigat deja sprijinul producătorului de bere Carlsberg. Compania speră să-și vândă berea într-o sticlă de carton căptușită pe interior cu un strat de plastic vegetal.
Directorul executiv al Avantium, Tom van Aken, spune că speră se să facă o investiție majoră în fabrica de bioplastic din Olanda, lider la nivel mondial până la sfârșitul anului. Proiectul, care rămâne pe cale cea bună, în ciuda situației urmează să dezvolte parteneriate cu alte companii de alimente și băuturi mai târziu în vară.
Coca Cola și Danone interesate de proiect
Proiectul are deja sprijinul Coca-Cola și Danone, care speră să asigure viitorul produselor îmbuteliate prin combaterea daunelor aduse mediului cauzate de poluarea plastică și a dependenței de combustibili fosili.
În fiecare an, aproximativ 300 de milioane de tone de plastic sunt obținute din combustibili fosili. Ceea ce contribuie major la criza climatică. Cea mai mare parte a plasticului nu se reciclează, lucru care duce la creșterea constantă a grămezilor de gunoaie din oceanele lumii. Degradarea plasticului poate dura și sute de ani pentru a se descompune complet.
„Acest plastic are credențe de sustenabilitate foarte atractive, deoarece nu folosește combustibili fosili și poate fi reciclat – dar s-ar degrada și în natură mult mai repede decât o fac plasticele normale”, spune Van Aken.
Plasticul vegetal Avantium este proiectat să fie suficient de rezistent pentru a putea păstra băuturi carbonatate. Studiile au arătat că plasticul vegetal s-ar descompune într-un an folosind un composter. În câțiva ani dacă este lăsat în condiții normale de exterior. În mod ideal, ar trebui reciclat, a spus Van Aken.
Noul plastic ar putea să apără pe rafturile supermarketurilor până în 2023.
Pentru început se vor face 5.000 de tone de plastic în fiecare an folosind zaharuri din porumb, grâu sau sfeclă. Cu toate acestea, Avantium se așteaptă ca producția sa să crească pe măsură ce cererea de materiale plastice regenerabile va crește.
Sursa: The Guardian.com