După primul tur al alegerilor parlamentare, Klaus Iohannis a oferit o declarație în care a explicat ce anume va dori să îmbunătățească la buna funcționare a României în cazul în care va fi ales din nou în funcția de președinte.

Astfel, acesta a declarat că va încerca pe cât posibil să vorbească cu președinții fiecărui partid pentru a putea identifica problemele României și pentru a putea găsi rezolvări pentru aceste probleme.

Pe lista actualului președinte se află următoarele probleme:

  1. Aderarea României la spațiul Schengen

Pentru această problemă, șeful statului a declarat că: „Evident, influenţa României în cadrul PPE şi implicit în toate structurile Uniunii Europene va fi una considerabil mai bună şi avem intenţia să folosim această situaţie în beneficiul României şi al românilor.” Acesta a afirmat că ia în considerare, de asemenea, și trecerea de la lei la euro, pentru o mai bună funcționare a țării.

2. Școli, spitale și infrastructură

O problemă imensă a țării este lipsa școlilor, spitalelor și șoselelor, iar președintele este foarte conștient de acest lucru. Într-o declarație dată pe 21 noiembrie, acesta a spus că: „Noi dorim să facem România bine, normală, noi dorim să avem instituţii care lucrează pentru cetăţean, şcoli bune pentru copiii români, spitale moderne pentru români, infrastructură care realmente duce la dezvoltarea regiunilor. Eu îmi doresc foarte mult ca şi Moldova să fie legată de restul ţării prin autostradă, prin cale ferată, în aşa fel încât şi aici să vină investitori, să aveţi locuri bine plătite şi lumea să înţeleagă că România face parte din zona dezvoltată a Europei.

3. O mai bună protejare a pădurilor

4. Comunicare cu cetățenii

5. Creșterea pensiilor și salariilor

În vederea acestui lucru, Klaus Iohannis a afirmat că: „Noi, şi eu şi actualul Guvern, ne dorim pentru români să ajungem în situaţia, şi vom ajunge, să creştem salariile şi pensiile