Marocul se pregătește să găzduiască Cupa Mondială 2030, alături de Portugalia și Spania, dar planurile sale de a curăța străzile prin uciderea masivă a trei milioane de câini vagabonzi au atras critici vehemente. Conform Daily Mail, citat de News.ro, execuțiile animalelor au început deja în locuri publice, generând reacții de indignare pe plan internațional.
Jane Goodall, activistă cunoscută pentru drepturile animalelor, a cerut intervenția FIFA, acuzând organizația că ignoră această problemă serioasă. Într-o scrisoare deschisă către FIFA, ea a declarat că „Sunt, de asemenea, îngrozită să aflu de la Coaliţia Internaţională pentru Animale că v-au fost prezentate înregistrări detaliate care documentează aceste acte oribile, cele mai multe dintre ele desfăşurate în cel mai brutal şi crud mod imaginabil, şi totuşi se pare că le-aţi ignorat”.
Goodall subliniază că există alternative mai umane, precum capturarea și sterilizarea câinilor vagabonzi. Aceste acțiuni constituie obiectul unui acord cvadripartit între Ministerul de Interne, Ordinul Naţional al Medicilor Veterinari şi Ministerul Sănătăţii din Maroc, conform publicației marocane L’Opinion.
Pe măsură ce bărbați înarmați patrulează străzile 24 de ore din 24, trăgând în animale, preocupările cresc cu privire la impactul acestor măsuri asupra imaginii Marocului la nivel mondial. Mulți sunt îngrijorați de reacțiile pe care le vor avea fanii fotbalului, cetățeni din întreaga lume care sunt și iubitori de animale, atunci când vor auzi despre aceste practici.
Cupa Mondială 2030 marchează și o premieră importantă în istoria competiției. Pentru a celebra 100 de ani de la prima ediție, FIFA a decis să organizeze trei meciuri în America de Sud, respectiv în Paraguay, Uruguay și Argentina. Astfel, pentru prima dată în istorie, campionatul mondial de fotbal va avea loc pe trei continente simultan.