Coaliția guvernamentală formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale propune un program de guvernare ce include măsuri de economisire bugetară și reforme fiscale. Printre obiectivele anunțate se numără reducerea cu cel puțin 25% a numărului de agenții, comasarea serviciilor deconcentrate ale ministerelor și limitarea acestora la maxim două pe teritoriu pentru fiecare minister, precum și reducerea numărului de secretari de stat cu cel puțin 50%.
Noua strategie prevede, de asemenea, impozitarea progresivă a marilor averi și reducerea treptată a poverii fiscale pe muncă cu până la 5 puncte procentuale pentru salariile mici și familiile cu copii. Programul de guvernare subliniază importanța menținerii datoriei guvernamentale brute sub 60% din PIB și a celei nete sub 55% din PIB, conform regulilor fiscal-bugetare europene.
În sensul sustenabilității, se propune o finanțare echilibrată din surse interne și externe, accesarea piețelor internaționale de capital, diversificarea bazei de investitori și utilizarea emisiunilor de obligațiuni verzi pentru finanțarea proiectelor viitoare. Documentul specifică obiectivul de a crește veniturile publice cu 1,1% din PIB până în 2025 și menținerea pragului de impozitare de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi.
Coaliția își propune actualizarea redevențelor pentru resursele naturale date în exploatare și operaționalizarea proiectului Neptun Deep, care vizează gazele naturale. Creșterea contribuției la Pilonul 2 de pensii va ajunge treptat la 6% în următorii patru ani. În ceea ce privește reducerea impozitării, coaliția propune reducerea taxării activităților independente și scutirea de la plata CASS pentru elevii și studenții angajați sub 26 de ani, precum și opțiunea de a nu plăti CAS pentru pensionarii cu stagiul complet de cotizare care se angajează.
Reforma fiscală include și măsuri pentru IMM-uri, prin menținerea pragului fiscal de 500.000 de euro și simplificarea procedurilor birocratice, alături de planuri privind impozitul pe dividende, pentru a permite angajatorilor să ofere acțiuni ca dividende angajaților, stimulând astfel dezvoltarea companiilor.
În concluzie, noul plan de guvernare se concentrează pe eficientizarea bugetului de stat prin economii și reforme fiscale menite să mențină stabilitatea economică și să încurajeze dezvoltarea mediului de afaceri. Documentul integral ce detaliază aceste măsuri poate fi consultat pe sursele oficiale ale guvernului.