Sectorul agricol a fost extrem de afectat în ultimii doi ani. Asta pentru că România a fost lovită de secetă puternic, iar o proporție uriașă a culturilor a avut de suferit. Producția a fost puțina, costurile mari, iar agricultorii s-au arătat dezamăgiți. Unii fermierii au căutat însă intens soluții pentru a-și menține pe linia de plutire afacerea. Astfel, în România a ajuns să fie cultivată mai des o plantă a cărei rod se vinde la prețuri generoase pe piața din străinătate.
Năutul este tot mai des cultivat în România
Agricultorii din România au avut în ultimii doi ani numeroase pagube materiale. O parte dintre ei au decis însă să caute soluții pentru a se adapta la condițiile meteo actuale care lovesc țara noastră. Astfel, culturile de năut au intrat în atenția celor care își desfășoară activitatea în acest sector.
Năutul este rodul plantei care se poate dezvolta inclusiv în condiții de uscăciune și arșiță. Apelând la acest demers, fermierii speră să dea lovitura. Majoritatea se gândesc la export atunci când optează pentru această tranziție la culturile rezistente la arșiță. Cele mai multe culturi de năut sunt localizate acum în zona de sud a țării. În județul Dolj, ariile pe care se cultivă năut au crescut și de 10 ori în cadrul acestui an agricol.
De asemenea, mulți agricultori au renunțat la grâu și la porumb nu doar pentru năut ci și pentru sorg. Acest tip de cereală provine din Africa și are de asemenea un grad ridicat de rezistență la arșiță.
Producția de năut este mai mult decât profitabilă momentan. Astfel, pe un singur hectar de plantă cultivată se scot 3 tone de năut. Rezultatele sunt mai avantajoase inclusiv față de floarea soarelui sau de rapiță.
Tona de năut ajunge la export la 500 de euro. În acest mod, cultivatorii nu doar că își scot cheltuielile ci rămân și cu profit.