Fie că te emoționezi foarte tare și plângi la un film, fie că plângi din cauză că te-ai certat cu partenerul de viață… toată lumea plânge. Unii preferă să se descarce doar în intimitatea lor, iar alții își doresc alinarea din partea unui prieten. Însă multora dintre noi ni se întâmplă uneori să plângem fără motiv și este perfect normal.
Pentru mulți dintre noi plânsul fără motiv nu este un motiv de panică, însă pentru cei care sunt și mai stresați din această cauză, noi avem răspunsul. Niciun plâns nu este cu adevărat fără motiv. Exită mereu, dar este posibil să nu știi cum să îl identifici.
1. Majoritatea oamenilor sunt copleșiți de emoții și nici măcar nu își dau seama
Ți s-a întâmplat să te întorci acasă de la serviciu și cât stăteai în trafic încep să-ți cadă lacrimile? În acel moment, probabil v-ați gândiți, ce este în neregulă cu mine? De ce plâng? Nici nu sunt trist! Dacă nu sunteți conștienți de cantitatea de stres în care vă aflați, atunci acesta poate găsi o modalitate de a se exprima, indiferent dacă vă așteptați sau nu.
Stresul trăiește în corp și plânsul este o formă de eliberare pe care o găsește subconștientul vostru. Astfel, ar trebui să acordați mai multă atenție stării psihice și a condiției de muncă. Acestea pot contribui la experiența voastră de a plânge fără motiv.
2. Nu trebuie să fiți diagnosticat clinic cu depresie pentru a experimenta simptome specifice
Deși este o tulburare care necesită tratament, multe dintre simptome sunt comune și pentru oamenii sănătoși. Începutul unei depresii se poate identifica printr-o tristețe persistentă, starea de spirit goală sau lipsa de speranță. Printre alte simptome, aceste sentimente tind să-i facă pe oameni să plângă. Este posibil să se poată realiza o conexiune conștientă, așa că oamenii presupun că plâng fără motiv.
3. Similar cu stresul, mulți oameni experimentează anxietate
Indiferent dacă ai o tulburare de anxietate sau doar te lupți uneori cu ea, această afecțiune, în general, te poate face să plângi. Simptomele anxietății pot include sentimentul de pericol iminent, senzație de nervozitate sau dificultăți în controlul îngrijorării. Plânsul poate fi o eliberare a acumulării de simptome explicate anterior. Dacă nu sunteți diagnosticați cu această boală, nu înseamnă că nu poate apărea în moduri fizice neașteptate, cum ar fi migrene sau plâns.
4. Dacă ești femeie, plânsul neașteptat poate fi legat de sindromul premenstrual
Sindromul premenstrual este experiența colectivă pe care femeile o au cu una sau două săptămâni înainte de începerea ciclului menstrual. Unele simptome ale sindromului premenstrual includ dureri de cap, balonare și chiar plânsul. Dacă nu vă urmăriți ciclul menstrual și nu știți că începe, este posibil să nu realizați că vă confruntați cu sindromul premenstrual.
5. Procesarea pierderii unei persoane apropiate nu are un termen limită
Puteți presupune că, a trecut destul timp de când ați pierdut persoana respectivă și nu mai suferiți acum. Însă subconștientul nu se vindecă mereu la fel de repede precum conștientul. S-ar putea să credeți că ați învățat să acceptați pierderea și să vă ocupați de viața de zi cu zi. Dar, la fel ca mulți oameni, este posibil să fiți îndurerați de pierderea unei persoane dragi și să nu-ți mai dai seama. Ceva la fel de simplu ca un miros care trezește amintirea unei persoane dragi ne-ar putea face să plângem dintr-o dată.
6. Ai auzit de afectul pseudobulbar?
Nu mulți știu de existența lui. Afectul pseudobulbar (PBA) este o afecțiune care se caracterizează prin episoade de râs sau plâns necontrolate și inadecvate. Efectul pseudobulbar apare de obicei la persoanele cu anumite afecțiuni neurologice sau leziuni, care ar putea afecta modul în care creierul controlează emoțiile. Oamenii care suferă de această afecțiune au niște emoții mult mai intense și își exprimă emoțiile într-o manieră nepotrivită și amplificată. Astfel, plânsul incontrolabil poate arăta ca un plâns fără motiv, însă este un semnal de alarmă.