Planeta Marte a devenit un obiectiv din ce în ce mai realizabil. Oamenii de știință depun eforturi pentru a face posibilă deplasarea oamenilor către Marte. Dificultatea unei asemenea deplasări constă în faptul că efectele microgravitaţiei sunt foarte mari asupra corpului uman. O perioadă lungă de timp petrecută în microgravitaţiei conduce la pierderea densităţii osoase şi a masei musculare. Pe lângă asta mari impedimente sunt și din partea expunerii la radiații periculoase.
NASA dorește ca această misiune pe Marte să poată fi realizată în 2040, se lucrează la acest proiect deja. Primii oameni ajunși pe Marte ar putea reveni pe Terra într-o stare destul de bună, recuperabilă. Dificultățile apar pentru cei care vor dori să o colonizeze.
Coloniștii de pe planeta roșie trebuie să fie „modificați”. Pentru o rezistență sporită, pentru a se diminua cazurile de îmbolnăvire, cei de la NASA, spun că ar pute fi modificat materialul lor genetic. Chiar dacă pare rupt dintr-un scenariu SF, acest lucru este foarte posibil să devină realitate.
Modificările genetice prin tehnologie avansată „ar putea fi folosite dacă oamenii vor dori să trăiască, să muncească, să-şi întemeieze familii şi să prospere la suprafaţa lui Marte”. A spus Kennda Lynch, astrobiolog şi geomicrobiolog din cadrul Lunar and Planetary Institute din Houston.
Lupta pentru viața pe Marte
Agențiile spațiale iau deja o serie de măsuri pentru protejarea astronauților împotriva radiațiilor spațiale. S-au descoperit deja metode de protejare a acestora. Pe lângă suportul farmacologic, mutațiile genetice par să fie o opțiune tot mai plauzibilă pentru protejarea astronauților. Planeta Marte este un teritoriu periculos pentru oameni. Radiațiile sunt fatale.
„Dacă vom ajunge vreodată acolo, acestea sunt cazurile în care corpul uman ar fi complet prăjit de nivelurile ridicate de radiaţii. Acolo te aşteaptă moartea sigură dacă nu faci ceva, dacă nu te dotezi cu fiecare tip de scut antiradiaţii posibil”. A precizat Mason.