Placenta praevia: riscuri și opțiuni de naștere explicate de Dr. Anca Badea

Placenta jos inserată, numită și placenta praevia, acoperă parțial sau total colul uterin, făcând imposibilă nașterea pe cale naturală. Conform Dr. Anca Badea, medic specialist obstetrică-ginecologie, aceasta este o condiție care necesită o atenție sporită și o intervenție medicală specifică.
„Principala manifestare clinică în caz de placenta praevia este sângerarea vaginală, în special în a doua parte a sarcinii,” afirmă Dr. Anca Badea. Metroragiile se produc, de cele mai multe ori, fără durere, iar sângele are culoarea roșie intensă. Dacă hemoragia este semnificativă, placenta jos inserată trebuie considerată o urgență și gravida are nevoie de tratament de susținere și îngrijiri medicale spitalicești.
În cazul în care o gravidă este diagnosticată cu placenta praevia, nașterea pe cale naturală nu poate fi o opțiune. Medicul obstetrician programează astfel operația cezariană pentru a asigura siguranța mamei și a copilului. Este esențial ca femeia însărcinată să respecte recomandările medicale pentru a evita hemoragiile și declanșarea nașterii înainte de vârsta de 37 de săptămâni de sarcină.
Placenta praevia reprezintă o condiție medicală gravă care necesită monitorizare atentă. Riscurile includ sângerări severe, care pot pune în pericol viața mamei și a copilului, și necesită intervenții medicale precise și planificate.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨