Reclamă
Reclamă

Rusia neagă că ar fi doborât intenționat drona americană MQ-9 Reaper în Marea Neagră, dar i-a premiat pe cei doi piloți. Ministerului rus al Apărării a fost cel care le-a înmânat distincțiile.

Rusia este mai mult decât mândră, după ce două dintre avioanele sale au doborât o dronă americană în Marea Neagră. Deși Kremlinul neagă că aeronavele au atins dispozitivul de zbor fără pilot, i-a premiat pe cei doi ruși implicați în incident.

Mai exact, Moscova susține că drona americană s-a apropiat mult prea mult de insula Crimeea. Asta deși aeronava ce aparținea Statelor Unite ale Americii era în spațiul aviatic internațional, care nu este sub nicio jurisdicție. În plus, Federația Rusă nu a transmis nicio informație oficială legată de impunerea vreunor restricții legate de zona cu pricina.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost cel care le-a înmânat personal distincțiile celor doi piloți. Conform presei rusești, aceștia au primit distincții pentru „prevenirea încălcării granițelor zonei de operațiuni speciale”.

Reclamă

Rusia susține că aeronavele sale nu au atins drona americană

Dar chiar și așa, Kremlinul a negat că aeronavele sale ar fi doborât intenționat drona MQ-9 Reaper în Marea Neagră. Punctul de vedere oficial a fost transmis prin intermediul purtătorului de cuvânt, Dmitri Peskov.

Vă sugerez să vă concentrați asupra declarației Ministerului Apărării, care afirmă clar că nu au fost folosite arme și că nu a existat niciun contact fizic., a declarat Peskov.

Filmările recuperate de operatorii SUA chiar de la bordul aparatului de zbor contrazic aceste afirmații.

În imaginile ce au fost publicate de Pentagon și în spațiul public se vede clar cum cele două avioane Su-27 s-au apropiat de dronă și au provocat prăbușirea acesteia. Inițial au aruncat cu combustibil în direcția ei, apoi unul dintre aeronave s-a apropiat și i-a distrus elicea.

În Marea Neagră, Moscova și-a trimis deja echipaje care să recupereze drona. Un oficial american a transmis deja că Statele Unite ale Americii cred că unele părți din ea au ajuns deja în posesia rușilor.

Dar indiferent dacă acest lucru este adevărat sau nu, Rusia nu va reuși să găsească nicio informație utilă. Asta pentru că operatorii aparatului de zbor au reușit să șteargă de la distanță datele din sistemul aparatului de zbor fără pilot.

Reclamă
Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro