Un prim lot de piloți ucraineni a început antrenamentele pe avioane F-16 în România, la baza aeriană de la Fetești, conform publicației olandeze defensie.nl. Aceștia se află în faza inițială de instruire teoretică, conform generalului James B. Hecker, șeful Comandamentului Aerian al NATO. El a precizat că avioanele F-16 vor fi folosite de Ucraina în principal pentru interceptarea rachetelor de croazieră ruse și că niciuna dintre părțile implicate în conflict nu poate asigura superioritatea aeriană.
Generalul James B. Hecker a declarat: „Piloții sunt încă la început, prin urmare nu vor fi puși să lupte în misiuni riscante”. Antrenamentele urmăresc ca piloții ucraineni să poată efectua misiuni în colaborare cu forțele terestre, conform declarațiilor oferite.
România este considerată un exemplu de succes în tranziția de la aeronavele MiG la F-16, iar experiența piloților români este văzută ca un potențial ajutor pentru piloții ucraineni. România colaborează cu SUA și Danemarca pentru a antrena piloții ucraineni, care s-au deplasat recent la Fetești pentru acest scop, potrivit ministrului ucrainean al Apărării, Rustem Umerov.
La baza de la Fetești există 18 avioane F-16 donate de Olanda, din care 14 sunt puse la dispoziția părții ucrainene. Aceste avioane sunt utilizate de piloții ucraineni pentru instruire, în vederea utilizării eficiente în conflictul cu Rusia, unde avioanele ucrainene și rusești sunt, deocamdată, reținute de la utilizarea directă pe linia frontului.
Ucraina a primit promisiunea a aproximativ 80 de avioane F-16 din partea unor state NATO precum Danemarca, Olanda, Belgia sau Norvegia. Până în august, Ucraina avea în posesia sa 10 avioane F-16, în contextul contribuției internaționale pentru susținerea apărării sale aeriene.