Reclamă

Cele mai frecvente tipuri de pierderi ale memoriei. Este întotdeauna necesar să cunoaștem cele mai recente evoluții în cercetarea privind pierderea memoriei. Astăzi, am adunat mărturia unui cercetător în neuroștiințe. Acesta explică tot ceea ce se învârte în jurul declinului cognitiv.

Pierderea memoriei este o boală care este din ce în ce mai mult studiată, cu scopul de a afla în detaliu originea ei și, poate, o posibilă soluție pentru a preveni deteriorarea cognitivă. Specialiștii spun că memoria se schimbă în timp. Creierul, va stoca unele amintiri și va elimina altele. Până acum se știu puține lucruri despre motivele acestui lucru.

În cadrul unui interviu, cercetătorul în neuroștiințe Pedro Bekinschtein, biolog și doctor la Universitatea din Buenos Aires, a explicat că există două tipuri de memorie. Este vorba de memoria declarativă și memoria nedeclarativă. Prima este episodică, accesul conștient. A doua este memoria semantică, care este memoria pentru fapte, cunoștințe generale.

Cele mai frecvente tipuri de pierderi ale memoriei

Sursa: Social media

Referitor la pierderile de memorie, specialistul ne asigură că pot exista pierderi patologice (cum ar fi în cazul demenței sau al unei tulburări psihice) și, pe de altă parte, uitări naturale legate de îmbătrânirea normală a creierului, care afectează mai ales amintirile episodice.

De asemenea, profesionistul asigură că memoria nedeclarativă este mult mai puțin afectată, astfel încât este puțin probabil să își piardă această capacitate odată cu îmbătrânirea (cum ar fi alergatul sau mersul pe bicicletă, de exemplu).

În aceeași ordine de idei, acesta ne asigură că deteriorarea cognitivă are loc treptat. Este dificil de înțeles principalele motive pentru acest lucru, deoarece memoria este un proces de construcție constantă și flexibilă. De aceea, nu ar trebui să „privim creierul ca pe o cameră de filmat”, pentru că este mai mult decât atât, deoarece tot ceea ce vedem are nevoie de timp pentru a se stabiliza și a fi procesat. Ceea ce se știe este că suntem mai puțin capabili să consolidăm informațiile.

În sfârșit, în ceea ce privește pierderea memoriei și deteriorarea cognitivă, profesionistul ne asigură că nu toate amintirile se pierd în același mod, deoarece, în general, amintirile asociate cu o încărcătură emoțională mai mare sunt stocate mai puternic. De asemenea, amintirile mai îndepărtate vor rămâne mai bune decât cele mai recente.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro