Omenirea s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de lovituri dure. Pandemia de coronavirus, războiul, factorul climatic sau instabilitatea financiară au condus la o realitate dură. Mai degrabă o stagnare dacă nu o regresie în sfera sistemului global de sănătate. O spune chiar Organizația Națiunilor Unite.
Sistemul de sănătate mondial, tras înapoi de pandemie și război
Cercetarea specialiștilor din cadrul ONU a scos la iveală o realitate dură. Aceea ca sistemul de sănătate global ar fi amenințat cu câteva decenii de progres. O recunoaște chiar secretarul general al organizației.
Acesta a dezvăluit în cadrul reuniunii anuale a OMS desfășurată la Geneva, realitatea dură a acestor zile.
„Progresul este în pericol”, declarat Antonio Guterres.
Pentru a stopa fenomenul, reprezentanții ONU, dar și alți lideri politici europeni cer adoptarea unor măsuri de urgență în acest sens. Astfel, acestea ar urma să asigure asistență medicală de bază pentru populația lumii. Numai așa, consideră experții, oamenii ar putea fi pregătiți pentru alte viitoare pandemii.
Organizația Mondială a Sănătății organizează o dezbatere la care vor lua parte 194 de state. Aceasta va avea loc peste câteva zile. În cadrul ei vor fi tratate probleme reale și actuale ale sistemului de sănătate mondial.
Totodată, vor fi analizate serviciile medicale la care pot avea acces imediat cei 8 miliarde de cetățeni ai lumii. De asemenea, va fi pus pe tapet și bugetul necesar care să mențină pe linia constantă, sistemul medical.
Este vorba despre banii necesari domeniului pentru anul de activitate 2024-2025.
Până acum, dezbaterile anuale au fost suspendate din cauza pandemiei de coronavirus. De asemenea și epidemia de variolă a maimuței a stat in calea organizării acestor întruniri.