Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) analizează „elementele de natură să determine declanşarea unei investigaţii penale” după desecretizarea documentelor din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 28 noiembrie. PÎCCJ a declarat că până în acest moment a primit doar hotărârea luată de CSAT, fără documentele desecretizate recent și nu a primit informări sau sesizări din partea autoritățile publice, organelor de poliție sau alte instituții competente.
„Pentru o corectă informare a cetățenilor și având în vedere solicitările formulate de reprezentanți ai mass-media referitoare la declarații publice și comunicate de presă potrivit cărora au fost transmise către instituția noastră sesizări având ca obiect verificarea unor aspecte de natură a influența corectitudinea procesului electoral, facem următoarele precizări”, a comunicat PÎCCJ.
Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de SRI, SIE și MAI în ședința CSAT, conform unui anunț al Administrației Prezidențiale făcut miercuri.
SRI a dezvăluit în documentele desecretizate faptul că au fost obținute date care indică o campanie de promovare agresivă, desfășurată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral și utilizarea algoritmilor unor platforme de social media pentru a amplifica rapid popularitatea lui Călin Georgescu.
În plus, SIE a semnalat interferența Rusiei în societatea românească prin diverse metode, inclusiv atacuri cibernetice, dezinformări și sabotaje.