Piața imobiliară a fost încă din luna martie una dintre cee mai afectate sfere de business. investitorii s-au trezit peste noapte cu proiecte la cre nu au putut lucra deși aveau termene de predare sau execuție. Cu toate acestea există și vești bune.
Piața imobiliară se clatină în ultimele săptămâni
Piața imobiliară este în mod cert afectată în contextul actual însă totuși există o rază de speranța. Investitorii în domeniu sunt de părere că în 2020 această a fost afectată mai slab față de 2007-2008. La acel moment, imobiliarele au fost în declin total, iar prețurile scădeau drastic. În prezent, dezvoltatorii imobiliari s-au trezit în situația în care lucrările au fost îngreunate având în vedere starea de urgență instalată. Pe lângă faptul că acum sunt nevoiți să avanseze lucrările pentru a recupera pierderile, mai au și alt motiv de îngrijorare. Prețurile locuințelor ar putea înregistra în următoarea perioada fluctuații.
Piața imobiliară din ultimii ani era axată mult și pe sistemul de închiriere. Consultanții în domeniu sunt de părere că puțini dezvoltatori mai construiesc în ziua de astăzi pentru a vinde. Mai degrabă grijă de a închiria primează. Atunci când vorbim de zone cu potențial, câștigurile în acest sens puteau fi cu adevărat importante.
„Suntem mult mai pregătiţi acum că industrie – avem jucători profesionişti, noi în calitate de consultanţi, suntem mult mai pregătiţi să ne înţelegem şi să ne susţinem clienţii, dezvoltatorii sunt mai adaptaţi şi atenţi la ceea ce fac, chiriaşii ştiu exact care este componentă de costuri şi ce au nevoie din punct de vedere imobiliar. Chiriile sunt sustenabile în toate sectoarele, în condiţiile în care nu au ajuns nici acum la nivelul la care erau în 2008 sau în 2007. La fel şi randamentele, care nu au atins minumul de 5,5% din 2007.” susține Silviana Petre Badea, consultant imobiliare.
Piața imobiliară a suferit schimbări majore abia anul trecut sunt de părere consultanții. În același timp, realitatea ultimelor luni constă în faptul că cerrerile au scăzut cu 40% în achiziționarea de locuințe. Faptul că românii au fost nevoiți să stea mai mult acasă a fost în mod sigur unul dintre motive. Specialiștii în imobiliare susțin că frică de criză economică a fost un alt aspect. Mulți români se gândesc de două ori înainte de a face alegerea achiziționării unei case.
Reclamă
Reclamă