La nivel mondial, economia nu arată deloc încurajator.

După un tăvălug de scumpiri în 2022 și o explozie a prețurilor din energie, nici 2023 nu aduce vești mai bune. Teama românilor legată de acest context se resimte pe mai multe planuri. Unul dintre ele privește intenția de a achiziționa locuințe cu ajutorul creditelor.

Doar 1% dintre români mai sunt interesați de creditele ipotecare

Un studiu recent realizat prin intermediul Revolut a scos la iveală consecințele instabilității financiare asupra românilor. Doar 1 % dintre aceștia ar mai avea curajul să ia un împrumut de la bancă în astfel de vremuri.

În trecut, doritorii așteptau luni de zile aprobările băncilor pentru aceste credite. De altfel, la rândul lor, creditorii nu făceau față cerințelor. În prezent însă lucrurile s-au schimbat complet.

De partea cealaltă a baricadei, investitorii în imobiliare se văd nevoiți să pună pe pauză momentan, vânzările de apartamente.

Puterea de cumpărare a scăzut semnificativ

Exploziile prețurilor din ultimele luni au condus către un deznodământ nedorit. Sunt afectați în urma lui atât cumpărătorii cât și retailerii/vânzătorii. Puterea de cumpărare a scăzut semnificativ din cauza scumpirilor. Mai ales că leafa românului de rând nu a crescut.

Cei care așteaptă cu ardoare majorările în acest sens sunt pensionarii. De la începutul acestui an au promisiuni că pensiile vor crește semnificativ.

Ce se va întâmpla în continuare?

Analiștii economici sunt de părere că nici în anul 2023, lucrurile nu se vor redresa. Ne vor aștepta alte câteva luni dificile din punct de vedere financiar. Specialiștii susțin că nu traversăm vremuri în care este indicat să facem investiții. Astfel, cheltuielile lunare trebuie să fie realizate cu moderație.