Reclamă
Reclamă

Peter Pellegrini a depus jurământul sâmbătă în calitate de președinte al Slovaciei, promițând că va reuni țara, care este puternic divizată din punct de vedere politic și zguduită de tentativa de asasinat asupra premierului Robert Fico în urmă cu o lună, relatează AFP și dpa.

„Politica nu trebuie să-i divizeze” pe slovaci și „nu trebuie să devină motorul emoțiilor negative și distructive”, a spus în discursul său de învestire Pellegrini, care a câștigat alegerile din aprilie cu 53% din voturi.

El a înlocuit-o în funcția de șef al statului pe liberala Zuzana Caputova care nu a fost prezentă la ceremonie. Potrivit noului președinte, țara sa este divizată de „un zid înalt mental”.

Reclamă

„Astăzi, acest zid este deja stropit cu sânge. Și dacă nu mai vrem vărsare de sânge, trebuie să dărâmăm acest zid împreună”, a spus el, referindu-se la tentativa de asasinat a premierului Robert Fico pe 15 mai, scrie Agerpres.

Rănit de patru gloanțe trase de un „lup singuratic”, care a invocat motive politice, șeful guvernului populist, aflat în convalescență, a declarat recent că este gata să-și reia activitățile la sfârșitul lunii iunie.

„Gloanțele asasinului nu numai că au afectat sănătatea premierului, ci și certitudinea noastră că așa ceva nu se va mai întâmpla vreodată în Slovacia”, a declarat Pellegrini, în vârstă de 48 de ani.

El a promis că va „reunifica” țara, sfâșiată de diviziunile dintre un guvern pro-Kremlin și o opoziție pro-occidentală.

Noul președinte este un aliat apropiat al premierului Fico, care a pus sub semnul întrebării suveranitatea Ucrainei și a blocat ajutorul militar pentru Kiev de la preluarea mandatului în octombrie. Partidul lui Fico, Smer, a câștigat alegerile legislative de anul trecut cu un discurs împotriva războiului și promițând „niciun singur glonț pentru Ucraina”.

Deși funcția sa este în principal onorifică, președintele slovac este comandantul șef al forțelor armate, ratifică tratatele internaționale și numește principalii magistrați.

„Slovacia a fost, este și va rămâne un element solid al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice, însă nu îi va fi teamă să vorbească cu o voce suverană”, a declarat Peter Pellegrini sâmbătă, cu câteva zile înainte de prima sa călătorie în străinătate – luni el îl va înlocui pe Fico la summitul european informal de la Bruxelles.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro