Reclamă

Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a respins joi criticile referitoare la strategia de negociere a Washingtonului cu Rusia pentru încheierea războiului din Ucraina. Hegseth a afirmat că Europa consideră pe nedrept Statele Unite responsabile de propria apărare, numind Washingtonul „fraier”.

„Nu vă îndoiţi asupra acestui lucru, preşedintele Donald Trump nu va permite nimănui să-l transforme pe Unchiul Sam în „Unchiul Sucker””, a declarat Hegseth, făcând referire la percepția de fraier în relațiile internaționale ale SUA. Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizate după încheierea reuniunii NATO.

Pete Hegseth a subliniat necesitatea ca Europa să devină principal responsabil pentru apărarea pe continentul european, sugerând că NATO trebuie să-și recâștige măreția. Aceasta este o referire la cunoscutul slogan al campaniei electorale a președintelui Trump, „Make America Great Again”. „Ce s-a întâmplat a fost de fapt că discuţiile dure au dus la investiţii mai multe. Acum ţările europene îşi măresc investiţiile în apărare şi preşedintele Trump continuă să sune alarma”, a afirmat Hegseth.

De asemenea, el a revenit asupra declarațiilor anterioare ce priveau viitorul Ucrainei, arătând că nu este realist să se aștepte întoarcerea la granițele de dinainte de 2014 sau aderarea la NATO într-un eventual acord de pace. „Aceste negocieri sunt conduse de președintele Trump, totul este pe masă în cadrul discuțiilor”, a spus secretarul Apărării, adăugând că nu este rolul său să definească parametrii negocierilor complexe de pace ale președintelui.

În ceea ce privește cheltuielile pentru apărare, Hegseth a răspuns întrebării despre posibilitatea ca SUA să își ridice cheltuielile militare la 5% din PIB, indicând că acest aspect nu este o scuză pentru nimeni. „Nimeni nu poate contesta voința SUA de a cheltui pentru securitate națională. 3,4% este o investiție foarte robustă. Orice secretar al Apărării care va spune că nu vrea mai mult vă va minţi”, a explicat Hegseth.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro