Pesticidele neonicotinoide, recunoscute pentru efectele lor dăunătoare asupra sistemului nervos al albinelor, au fost identificate în 85% din râurile testate în Anglia, conform unei analize recente a datelor guvernamentale derulate în perioada 2023-2024. Aceste pesticide, deși interzise în Europa, au continuat să fie utilizate anual în Regatul Unit începând cu anul 2021.
Analiza, efectuată de organizațiile The Rivers Trust și Wildlife and Countryside Link, a indicat o creștere a procentului de râuri afectate față de perioada 2020-2022, când rata era de 79%. Cercetările au mai arătat vulnerabilitatea insectelor acvatice și a efemeridelor la aceste substanțe chimice, sugerând posibile repercusiuni asupra populațiilor de pești și păsări prin lanțul trofic.
În ciuda unei promisiuni electorale de a interzice aceste pesticide, guvernul britanic ia în considerare utilizarea lor pentru culturile de sfeclă de zahăr. Zonele din East Midlands și estul Angliei, recunoscute pentru concentrarea acestor culturi, au prezentat cele mai ridicate nivele de detectare a neonicotinoidelor în mostrele de apă.
În perioada analizată, doar 27 de râuri au fost testate comparativ cu 43 în intervalul anterior, reprezentând o reducere de 37% în numărul de locații testate. Acest fapt ridică îngrijorări asupra resurselor limitate ale Agenției de Mediu și a capacității sale de a monitoriza eficient râurile.
Râurile Waveney și Wensum din East Midlands au înregistrat prezența tuturor celor cinci tipuri de neonicotinoide analizate. Alte râuri afectate includ Nene, Lugg, Tame, Sincil Dyke, Ouse, Test, Chelt, și Douglas, fiecare raportând concentrații notabile de pesticide.
Pentru a aborda această problemă, directorul executiv al WCL, Richard Benwell, a cerut guvernului să respingă cererea pentru continuarea utilizării acestor substanțe și să sprijine fermierii în tranziția către practici agricole mai sustenabile.
Atât ecologiștii cât și oamenii de știință avertizează asupra riscurilor masive de mediu pe care aceste substanțe le reprezintă și subliniază necesitatea unor resurse mai mari și a unei monitorizări extensive pentru a preveni continuitatea utilizării lor dăunătoare în mediul acvatic britanic.