Peste un milion de persoane sunt strămutate în Haiti din cauza violenţelor bandelor infracţionale, a anunţat marţi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). Numărul celor forţaţi să-și părăsească locuințele a crescut de trei ori faţă de acum un an.
„În decembrie 2023, am înregistrat circa 315.000 de persoane strămutate din cauza violenţei. Un an mai târziu, acest număr s-a triplat, depășind un milion”, a declarat purtătorul de cuvânt al OIM, Kennedy Okoth Omondi, într-o conferinţă de presă. „Datele sunt cu adevărat îngrijorătoare”, a adăugat acesta.
Directoarea generală a OIM, Amy Pope, a subliniat nevoia urgentă de ajutor umanitar. „Haiti are acum nevoie de un ajutor umanitar consecvent pentru a salva şi a proteja vieţile. Trebuie să lucrăm împreună pentru a combate cauzele profunde ale violenței și instabilității care au dus la atât de multe decese și pagube”, a precizat Pope.
În capitala Port-au-Prince, numărul persoanelor strămutate a crescut cu 87% comparativ cu anul precedent. „Situația este agravată de violența continuă a bandelor, de prăbușirea serviciilor esențiale – în special serviciile de sănătate – și de înrăutățirea insecurității alimentare”, a subliniat OIM.
Marea majoritate a haitienilor strămutaţi se bazează pe comunitățile gazdă, precum cunoștințe, prieteni și familii, care sunt deja depășite de situația dramatică, pentru a găsi un adăpost. Haiti, cunoscută pentru sărăcia acută în regiune, se confruntă de mult timp cu probleme cauzate de bandele criminale.
Aceste grupări sunt acuzate de numeroase crime, violuri, jafuri și răpiri, exploatând haosul de pe străzi pentru a obține răscumpărări și a adăuga la climatul de teamă și nesiguranță din țară.