Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea au intrat în perioada de preaviz, urmând să fie disponibilizaţi, conform declaraţiilor preşedintelui sindicatului Liber Alum Tulcea, Darie Andrian.

Aceştia urmează să primească cel puţin opt salarii compensatorii, în concordanţă cu prevederile Contractului colectiv de muncă.

Dintre angajaţii aflaţi în preaviz, majoritatea sunt muncitori, numârând 61 de persoane. Pentru a facilita tranziţia, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă va începe oferirea serviciilor de preconcediere începând cu data de 9 aprilie.

Viitorul combinatului pare incert, preşedintele Darie Andrian subliniind dificultăţile generate de preţurile ridicate la energie. Cu toate acestea, există speranţa pentru reluarea activităţii doar în cazul în care Alro Slatina va reporni halele oprite, condiţionat de obţinerea unui contract de furnizare a energiei la un preţ rezonabil. Situaţia actuală este afectată de diferenţele mari de preţ ale energiei comparativ cu alte ţări.

Disponibilizările sunt o consecinţă a creşterilor de preţ ale energiei electrice şi ale gazelor, care au provocat închiderea unicului combinat de rafinare a aluminei din ţară, începând cu 1 august 2022. Fondat în 1973, combinatul din Tulcea a fost un pilon esenţial în lanţul de producţie al aluminii şi un important angajator privat din municipiu.

În ciuda contextului economic dificil, unitatea a demarat în ultimii ani diverse proiecte de dezvoltare, inclusiv în domeniul protecţiei mediului.