Reclamă
Reclamă

Peste 5.500 de oameni au avut nevoie de ambulanță în ultimele patru zile în București și Ilfov, dintre care 3.462 au avut urgențe de cod roșu și cod galben, a declarat miercuri șefa Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), Alis Grasu.

„În ultimele patru zile de caniculă, au fost înregistrate și efectuate la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov 5.542 de solicitări. Dintre acestea, 3.462 de cazuri au fost urgențe de cod roșu și cod galben. Au fost și 490 de persoane care se aflau în loc public când au avut nevoie de ambulanță. Un număr de 80 de persoane au prezentat lipotimii, respectiv senzație de pierdere a stării de conștiență, iar 39 de persoane au prezentat sincope, chiar și-au pierdut starea de conștiență pentru puțin timp”, a precizat managerul SABIF.

În ultimele 24 de ore, s-a înregistrat o creștere a numărului de solicitări cu aproximativ 6% față de ziua precedentă, a adăugat Grasu. Astfel, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 1.462 de solicitări, dintre care 856 urgențe de cod roșu și cod galben, 134 de cazuri în loc public, 19 lipotimii și 13 sincope.

Reclamă

Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți, noi atenționări de caniculă și disconfort termic accentuat, valabile pe parcursul zilelor de 9 și 10 iulie, în întreaga țară. În București, pe parcursul zilei de miercuri, valul de caniculă se va intensifica. Va fi în vigoare un cod portocaliu pentru Capitală și județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov.

Pe durata caniculei, specialiștii recomandă populației să evite expunerea la soare între orele 10 – 18. În această perioadă, vestimentația trebuie să fie lejeră și în culori deschise, iar hidratarea este obligatorie. Trebuie să bem cel puțin doi litri de apă pe zi, dar și să consumăm fructe și legume bogate în vitamine.

„În perioada respectivă, mai ales cei care sunt în concedii la plajă să evite să se expună la razele directe ale soarelui și căldurii, e riscul deshidratării, e riscul unui șoc termic și pentru cardiaci risc de agravare”, spune Raed Arafat, coordonatorul DSU. „Atenție la populația care stă singură, mai ales la bătrâni, autoritățile locale să-i verifice dacă au nevoie de apă, dacă au nevoie de ceva”, adaugă Raed Arafat.

„Cine se simte rău și simte că are o problemă acută trebuie să sune la 112, dacă apar dureri precordiale, de greutate în respirație, dacă văd o persoană căzută jos, să sune la 112 ”, îndeamnă Raed Arafat.

În cazul apariției insolației, manifestată prin dureri de cap, amețeli, frisoane, greață, este necesar ca persoana în cauză să se așeze imediat la umbră, să-și stropească fața cu apă rece și să-și facă ventilație câteva minute; în cazuri mai grave să se adreseze celei mai apropiate unități medicale. De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool, deoarece acesta poate agrava deshidratarea, poate interfera cu capacitatea organismului de a se răcori și poate crește riscul de insolație și alte afecțiuni legate de căldură.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro