Situația critică lăsată în spate de dezastrele naturale din Turcia și Siria reliefează că până acum peste 41.000 de oameni și-au pierdut viața în regiunile respective. Autoritățile susțin că sub dărâmături se mai află trupuri neînsuflețite care vor fi scoase la lumină pentru a fi îngropate. Misiunile de salvare sunt tot mai puține având în vedere că au trecut peste 200 de ore de la producerea seismelor.
Echipele de salvatori lucrează în continuare zi și noapte în zonele afectate din Turcia și Siria
Echipe de salvare din Turcia, dar și din cadrul statelor care s-au mobilizat în acest sens lucrează constant pentru a scoate posibili supraviețuitori de sub maldărele de beton. Ieri, echipele de salvatori au găsit 8 persoane în viață, deși au trecut de la cutremur peste 200 de ore. Acestea au făcut față temperaturilor scăzute, foamei și setei.
Spitalele din orașele din apropiere de Gaziantep sunt pline de victime care primesc în continuare îngrijiri medicale. Autoritățile din Turcia au precizat că sistemul de sănătate pe plan local face acum față cu dificultate având în vedere că peste 25.000 de oameni sunt internați.
Studenții din cămine evacuați pentru a face loc sinistraților
Situația sinistraților din Turcia este una critică. Zeci de mii de oameni au rămas fără familie și adăpost. Pentru toți, autorități caută soluții în mod constant. Ultima decizie în acest sens privește ca studenții să fie scoși din cămine și trimiși înapoi acasă. Astfel, căminele vor deveni cel puțin pentru o perioadă, loc de cazare pentru cei rămași fără un acoperiș deasupra capului.
România a trimis ieri 40 de tone de ajutoare
De pe Aeroportul Otopeni au decolat ieri două avioane de transport pline ci ajutoare pentru sinistrații din Turcia. Autoritățile române au trimis corturi, paturi și saltele, precum și alte materiale necesare în astfel de momente. Transportul a fost realizat cu acordul Protecției Civile Europene.
„De ieri ni s-a dat verde din partea Protecţiei Civile Europene, pentru că facem misiunea sub egida lor, şi s-a stabilit că pentru partea unde este Guvernul sirian vor fi predate la Beirut, unde vor fi reprezentanţi ai Naţiunilor Unite şi vor ajunge în Siria la Semiluna Roşie care care se va ocupa de distribuirea lor, iar cealaltă o să aterizeze în Turcia, de unde vor fi preluate de Naţiunile Unite – Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, care va răspunde de distribuirea lor echidistantă la populaţia care are nevoie în zona de nord-vest a Siriei.”, a declarat Raed Arafat.