România va închide peste 30 de puncte de frontieră terestre începând cu 1 ianuarie 2025, odată cu aderarea completă la spațiul Schengen, informează Ministerul Afacerilor Interne. Această măsură este o consecință a Deciziei Consiliului Uniunii Europene din 12 decembrie 2024, care elimină controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne dintre România, Bulgaria și Ungaria.
Printre punctele de frontieră care vor fi închise se numără Petea, Carei, Săcuieni, Episcopia Bihor, Borș, Salonta, Vărșand, Curtici, Nădlac, Nădlac II, Cenad, Borș II și Beba Veche. Măsura a fost inițiată de Ministerul Afacerilor Interne, care subliniază necesitatea unor măsuri imediate pentru implementarea deciziei Consiliului Uniunii Europene.
Eliminarea controalelor la frontierele interne implică o sporire a măsurilor de asigurare a ordinii și siguranței publice. România, din cauza poziției sale geografice, se confruntă cu diverse modalități de migrație ilegală, aflându-se la confluența între Orient și Occident.
Acordul semnat la începutul lunii decembrie de miniștrii de Interne din Bulgaria, România, Austria și Ungaria prevede că Bulgaria și România vor menține controalele la frontierele terestre încă 6 luni după aderare, spre deosebire de granița dintre Bulgaria și Grecia, care va fi scutită de controale odată cu intrarea Bulgariei în Schengen.
Polițiștii de frontieră vor avea posibilitatea să desfășoare controale aleatorii atât în zona fostelor vămi, cât și în zonele verzi care delimitează teritoriul unui stat fără puncte vamale. Conform Ministerului Afacerilor Interne, în condițiile în care controalele la frontieră pot fi reintroduse temporar conform acquis-ului Schengen, imobilele vămilor ar urma să fie conservate, iar echipamentele ar putea fi utilizate de instituțiile care le au în patrimoniu, în funcție de necesități operative.
Proiectul de Hotărâre de Guvern urmează să fie prezentat pentru aprobare și publicat în Monitorul Oficial.