Cu ocazia sărbătorii de Sfânta Maria Mică, peste 2 milioane de români celebrează ziua onomastică, având numele Maria, Mariana sau Marian. Fecioara Maria este sărbătorită atât pe 15 august de Adormirea Maicii Domnului, cât și pe 8 septembrie, denumită Nașterea Domnului sau Sfânta Maria Mică.
Această sărbătoare este recunoscută ca fiind cea mai importantă celebrare a toamnei, moment care marchează și începutul multor activități sezoniere, precum recoltarea viei, bătutul nucilor, dar și semănatul de toamnă al grâului, orzului și secarei.
Numele Maria își are originea în ebraicul „Miriam”, cu semnificații profunde precum „împărăteasă, doamnă, cea iubită, cea îndrăgită, cea aleasă, cea frumoasă”.
Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București, a declarat pentru Digi24: „Maica Domnului este ocrotitoarea femeilor și le ascultă rugăciunile tuturor, așadar, îi îndemnăm pe cei care nu au copii, dar își doresc, să nu renunțe niciodată la visul lor. Dumnezeu, cu harul său, rânduiește ca rugăciunile să fie ascultate. Oamenii trebuie să aibă credință, viață curată și minte sănătoasă”.
Numele Maria este unul dintre cele mai frecvent întâlnite nume de origine biblică, iar derivatele precum Marian, Mariana sau Ana Maria sunt la fel de populare. Evenimentul de pe 8 septembrie este un prilej de a omagia persoanele care poartă aceste nume. Părintele Cazacu adaugă: „Sărbătoarea de Sfânta Maria este motiv binecuvântat de fericire pentru întreaga ortodoxie, așa că nu excludem pe nimeni de la prăznuire. Fecioara Maria este a noastră, a tuturor. Marius poate fi un derivat din numele Maria și se poate sărbători în această zi importantă”.
De Nașterea Maicii Domnului, este o oportunitate de a trimite gânduri și urări sincere sărbătoriților. Părintele Cazacu ne încurajează să le transmitem: „Bucură-te, Mărie, cea plină de har, că Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu, între femei, și binecuvântat este rodul pântecului tău. La mulți ani de Nașterea Maicii Domnului, de Sfânta Maria Mică”.