România găzduiește în prezent peste 2.600 de studenți francezi la medicina, mulți dintre aceștia alegând țara noastră după ce nu au reușit să treacă examenul de admitere în Franța, relevă un reportaj publicat de Le Monde. Majoritatea lor participă la cursurile Facultății de Medicină Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, fie datorită renumelui universității, fie pentru că admiterea se face pe baza dosarului, iar cursurile sunt predate în franceză.
Multe dintre programele de studiu din Cluj pentru francofoni au început la începutul anilor 2000 și au atras un număr tot mai mare de studenți francezi, ajungând la un punct maxim odată cu admiterea României în UE în 2007. Numărul lor a crescut semnificativ, mai ales datorită prețurilor competitive ale taxelor de școlarizare, acum de 8.500 euro pe an, și mai multor companii aeriene low-cost care operează în zonă.
„Clujul este o glumă devenită realitate. Mama îmi spunea că dacă nu trec examenul de admitere la Medicină, voi veni în România. Așa a fost, am picat, dar am aflat că facultatea din Cluj are o reputație bună”, a declarat Ariana Provost, studentă în anul IV la medicină.
Colega sa, Axelle Magnac, s-a mutat împreună cu sora ei geamănă și este decisă să rămână în România. „Împărțim un apartament aici. Familia mea este acum aici: iubitul meu este român. Am de gând să rămân”, a adăugat ea.
Cu toate acestea, mulți studenți au ales să-și continue pregătirea în străinătate, uneori frustrati de prejudecățile existente cu privire la calitatea educației primite în România. Consiliul Ordinului Medicilor a declarat că „circulația bunurilor, a mărfurilor și a diplomelor nu reprezintă o problemă” în condițiile în care diplomele sunt recunoscute la nivel european.
Discuția nu se oprește doar la dificultățile de pregătire și percepții. Studenții se confruntă și cu dificultăți financiare legate de achiziția materialelor didactice și a cursurilor pregătitoare pentru examenele naționale. Niels Tavernier, student în anul VI, a declarat că pregătirea pentru concursuri naționale presupune un efort financiar considerabil: „În Franța, studenții beneficiază de meditații gratuite, noi nu. Cursurile pregătitoare online costă aproximativ 400 euro pe an”.
Pentru mulți studenți, inclusiv pentru Ariane Provost, schimbări de locație post-studii sunt de asemenea în discuție, unii dintre ei având în vedere Elveția sau Germania ca destinații, unde remunerarea este mai atractivă.
Numărul crescând al studenților francezi la medicină în România relevă schimbările și adaptările necesare în sistemele educaționale și profesionale din ambele țări. În acest context, studenții de la Cluj își îndemnă colegii să încerce pentru început examenul de admitere în Franța, pentru că „este o lecție în sine”, dar sugerează și avantajele studiului în România, unde cursurile sunt bine organizate, iar profesorii bine pregătiți.