Peste 150 de laureați ai Premiului Nobel și Programul Alimentar Mondial au lansat o scrisoare deschisă, publicată marți, în care cer susținere sporită pentru cercetare și noi eforturi de distribuire a alimentelor. Scopul acesteia este evitarea unei crize mondiale de foamete în următoarele decenii, potrivit The Independent.
Scrisoarea subliniază că 700 de milioane de oameni sunt deja „în nesiguranță alimentară și sărăcie extremă”. Semnatarii avertizează că fără măsuri urgente de creștere a producerii și diversificării alimentelor, numărul persoanelor înfometate ar putea crește, pe fondul schimbărilor climatice și creșterii populației.
„Oricât de dificil și de inconfortabil ar fi de imaginat, omenirea se îndreaptă către o lume și mai instabilă și la nesiguranță alimentară până la mijlocul secolului”, precizează scrisoarea semnată de 153 de laureați. În ea se estimează că efectele schimbărilor climatice și creșterea populației cu 1,5 miliarde până în 2050 vor scădea producția de bază necesară hrănirii planetei.
Se așteaptă ca producția de porumb din Africa să scadă și o mare parte a lumii să fie afectată de degradarea solului și lipsa apei, fiind precizat că „nu suntem pe drumul cel bun pentru a satisface nevoile alimentare viitoare. Nici măcar aproape”.
Inițiativa scrisorii a avut loc în urma unei întruniri de anul trecut a experților în accesibilitatea alimentelor. Scrisoarea este un apel pentru o creștere a finanțării în cercetare și o distribuire mai eficientă a alimentelor pentru a evita o criză a foametei.
Brian Schmidt, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 2011, a subliniat importanța unei creșteri dramatice a producției alimentare în următoarele decenii. „Este o problemă iminent rezolvabilă”, a declarat el, menționând că poate fi soluționată cu finanțare adecvată și leadership global.
Schmidt susține că organizațiile caritabile, cum ar fi Fundația Gates, ar trebui să conducă în atragerea atenției asupra acestei chestiuni pentru a mobiliza guvernele să acționeze decisiv. Scrisoarea propune „eforturi de transformare,” inclusiv îmbunătățirea fotosintezei în culturile esențiale și dezvoltarea de culturi mai rezistente.
Cynthia Rosenzweig, specialist NASA și câștigătoare a Premiului Mondial pentru Alimentație, a declarat că progrese au fost deja făcute, însă este necesară o creștere a finanțării și implicarea liderilor globali. „Nu visăm noi soluții”, a explicat Rosenzweig, susținând necesitatea unui efort de tip „moonshot” pentru implementarea efectivă a soluțiilor din laborator în terenurile agricole.