Reclamă
Reclamă

Peste 134.000 de candidaţi s-au înscris pentru sesiunea de Bacalaureat iunie – iulie 2024, iar luni, 17 iunie, aceştia încep cu proba de Limba şi literatura română – oral. Conform Ministerului Educaţiei, probele de evaluare a competenţelor se desfăşoară între 17 şi 27 iunie, după următorul calendar:

  • 17 – 19 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);
  • 19 – 20 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);
  • 19 – 21 iunie: evaluarea competenţelor digitale (proba D);
  • 25 – 27 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C);

Din totalul candidaţilor înscrişi, 119.000 provin din promoţia curentă, iar 15.000 din seriile anterioare. Aceştia pot susţine toate probele sau doar pe acelea nepromovate în sesiunile anterioare.

Evaluarea competenţelor lingvistice şi digitale se realizează de către doi profesori examinatori, unul dintre aceştia fiind cel care a predat disciplina respectivă la clasă. Dacă această condiţie nu poate fi îndeplinită, cadrele didactice vor fi selectate din alte unităţi de învăţământ.

Reclamă

Rezultatele la probele de competenţe lingvistice şi digitale sunt exprimate prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilelor naţionale sau europene, fără acordarea de note sau calificative de tip admis/respins. Probele sunt monitorizate audio-video, iar accesul candidaţilor în sălile de examen cu materiale ajutătoare, telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare este strict interzis. Încălcarea acestor reguli duce la eliminarea candidatului.

Candidaţii care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare sunt consideraţi că nu au susţinut proba respectivă.

Reprezentanţii presei au acces în unităţile de învăţământ doar cu avizul preşedintelui comisiei şi însoţiţi de un membru al comisiei, înainte de începerea sau după încheierea probelor. Pentru realizarea materialelor specifice (înregistrări, fotografii, preluări de imagini etc.) este necesar acceptul persoanelor care apar în acele materiale.

Probele scrise pentru sesiunea iunie – iulie 2024 încep luni, 1 iulie, cu Limba şi literatura română. Urmează proba obligatorie a profilului, marţi, 2 iulie, şi proba la alegere a profilului şi specializării, joi, 4 iulie. Proba la Limba şi literatura maternă va avea loc vineri, 5 iulie.

Primele rezultate vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12:00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12:00 şi 18:00. Rezultatele finale vor fi comunicate pe 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de Bacalaureat dacă susţine probele de evaluare a competenţelor, toate probele scrise, obţine minimum nota 5 la fiecare dintre acestea şi are media cel puţin 6 la probele scrise.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro