Reclamă
Reclamă

Cel puțin 110 prizonieri de război ucraineni au fost executați în timp ce se aflau în captivitate în Rusia de la începutul invaziei, a anunțat miercuri un reprezentant al Parchetului General al Ucrainei, Iuri Belousov, citat de EFE.

„În total, peste 110 dintre soldații noștri au fost executați în centre de detenție după ce au fost capturați. Printre ei sunt și cei din Olenivka”, a afirmat Belousov într-un interviu acordat agenției ucrainene de stat Ukrinform, referindu-se la centrul de detenție din Donețkul ocupat, unde cel puțin 53 de soldați au fost uciși în mai multe explozii în iulie 2022.

Investigarea acestor cazuri este complicată de lipsa accesului la locul faptei și, în unele cazuri, la corpurile victimelor, a explicat Belousov. Cu toate acestea, diverse tehnologii ajută Ucraina să documenteze pe cât posibil ceea ce s-a întâmplat, chiar și fără acces fizic, a menționat el, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Reclamă

Pe de altă parte, măsurile de tortură aplicate prizonierilor de război ucraineni în peste 200 de centre de detenție din Rusia au un caracter sistematic. „Tortura este parte integrantă a politicii de stat ruse”, a subliniat Belousov.

Autoritățile ucrainene investighează în prezent unde este răspândită pe larg această practică. „Avem o unitate separată care se concentrează pe acest gen de probleme. Este doar o chestiune de timp până când acești oameni vor cădea în mâinile noastre”, a declarat Belousov, referindu-se la autorii faptelor respective.

În același timp, autoritățile ucrainene investighează moartea altor 62 de soldați care ar fi fost executați de forțele ruse în timp ce încercau să se predea.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro