Peste 1.800 de ruși au intrat în Polonia cu ajutorul vizelor eliberate „fără nicio bază legală” într-o perioadă de 22 de luni, de la începutul conflictului Moscovei împotriva Ucrainei și până în acest an, a afirmat șeful Oficiului Suprem de Audit din Polonia (NIK), Marian Banaś, conform publicației Politico. Această dezvăluire vine ca urmare a concluziilor publicate joi de Oficiu privind activitățile Ministerului de Externe al Poloniei din anii 2018 până în 2024. Raportul a analizat perioada guvernărilor conduse de partidul naționalist de extremă dreapta Lege și Justiție (PiS), relevând mai multe deficiențe sistemice.
„Cel puțin din noiembrie 2022 până în mai 2023, a existat un mecanism netransparent și corupt la Ministerul Afacerilor Externe pentru a influența anumiți consuli polonezi în vederea accelerării procesării cererilor de viză”, a declarat Marian Banaś. Potrivit acestuia, vizele erau eliberate fără ca solicitanții să fie prezenți personal.
A mai fost invocat în raport și programul „Polonia. Business Harbour”, o inițiativă care trebuia să atragă specialiști și companii în Polonia, dar care a fost desființată de noul guvern pro-occidental al premierului Donald Tusk la începutul acestui an. Banaś a subliniat că vizele emise prin acest program nu aveau „niciun temei juridic”.
„Aceasta a fost cea mai ușoară, rapidă și ieftină modalitate de a intra pe teritoriul Poloniei și al UE, utilizată de peste 1.800 de cetățeni ai Federației Ruse între 1 martie 2022 și 31 decembrie 2023”, a mai precizat NIK în raport. Rusia a lansat invazia la scară largă asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022.
În reacții la concluziile raportului, premierul polonez Donald Tusk le-a calificat drept „devastatoare”. „După atacul asupra Ucrainei, aproape 2.000 de ruși au primit vize poloneze, adesea prin încălcarea legii și sfidând sancțiunile”, a declarat premierul.
Ministrul de externe Radosław Sikorski a confirmat îngrijorările raportului și a considerat că „presiunile nejustificate asupra consulilor polonezi” au fost exercitate într-un mod scandaloas. El a mai precizat că aceste descoperiri coincid cu rezultatele auditurilor interne ale Ministerului. „Confirmăm că, din păcate, în special între 2018 și 2023, a existat o pierdere a controlului asupra sistemului de vize”, a afirmat Sikorski.