Peste 1.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi detașați pe litoral până la finalul sezonului estival, iar cei 630 de polițiști și 450 de pompieri vor fi împărțiți în două serii, a transmis News.ro.

Ministerul Afacerilor Interne a explicat într-un comunicat de presă că forțele de ordine care vor ajunge în Constanța vor fi detașate din toată țara.

„Peste 1.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor acționa, suplimentar față de dispozitivele curente, pe litoralul românesc pentru un sezon estival în siguranță. Din dispoziția conducerii MAI, începând din acest sfârșit de săptămână, în stațiunile de la malul Mării Negre vor fi detașate efective din toată țara care vor acționa alături de colegii din județul Constanța, până la începutul lunii septembrie, pentru eficientizarea misiunilor și creșterea gradului de siguranță, gestionarea situațiilor de urgență și asigurarea asistenței medicale într-un timp cât mai scurt. Cei peste 630 de polițiști și 450 de pompieri, împărțiți în două serii, sunt pregătiți să intervină în orice situație în care este perturbată ordinea și liniștea publică sau există un pericol pentru cetățeni”, au transmis, sâmbătă, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, alături de conducerea ministerului, a participat, sâmbătă, la o ședință operativă cu reprezentanții structurilor din subordine, cu atribuții de ordine publică și situații de urgență, în județul Constanța, pentru a discuta despre misiunile prioritare din acest sezon estival.

„În urmă cu câteva minute, am încheiat o ședință operativă cu toți șefii de structuri din cadrul IPJ Constanța, cu șefi de arme din cadrul MAI, dar și cu conducerea MAI, secretarii de stat coordonatori. Această ședință a fost consacrată organizării sezonului Litoral 2024, a măsurilor pe care le-am luat pentru ca întreaga activitate din domeniul ordinii și siguranței publice precum și a situațiilor de urgență să se desfășoare în parametrii pe care i-am fixat. Acești parametri au un obiectiv foarte simplu, protejarea siguranței publice, a ordinii publice, a vieții și integrității cetățenilor”, a anunțat Cătălin Predoiu.

El a precizat că împreună cu conducerea MAI a fost elaborat un plan de suplimentare a forțelor prezente pe litoral în sezonul estival, fiind alocați aproximativ 1.000 de polițiști, polițiști de frontieră, pompieri salvatori, jandarmi, precum și colegi de la alte structuri, inclusiv DGA și DGPI.

„Ne-am stabilit obiectivele și le vom monitoriza permanent. Am cerut tuturor comandanților să fie permanent implicați, să fie în legătură unii cu alții, să fie în legătură cu subordonații permanent și să avem o performanță la nivelul așteptărilor cetățeanului român. Pe zona de ordine și siguranță publică vor acționa polițiști, atât în segmentul de poliție rutieră, cât și criminalitate economică, criminalitate generală, ordine publică, dar și în partea de prevenție, transporturi și, în același timp, pe zona de intervenții în situații de urgență, unde am suplimentat numărul de posturi de intervenție, aproximativ 24, atât posturi de intervenții la incendii cât și posturi de salvare pe mare, precum și posturi de prim ajutor. Colegii care sunt în teritoriu vor fi sprijiniți și informativ, dar și la nivel de intervenție de mijloacele din dotare ale MAI: drone, autospeciale, ambulanțe SMURD, precum și elicopterele pe care le avem în dotare,” a transmis Cătălin Predoiu.

Ministrul Afacerilor Interne a adăugat că a cerut „colegilor din toate structurile să comunice permanent, să fie transparenți, să informeze presa despre toate evenimentele care au loc, intervențiile care au loc, misiunile lor, astfel încât să asigurăm o bună informare a opiniei publice”.

Oficialul a mai explicat că încrederea cetățenilor în Poliție a crescut cu cinci procente.

Polițiștii care își vor desfășura misiunile în zona stațiunilor de pe litoral sunt de la structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice și criminaliști. De asemenea, vor fi detașate și forțe de la compartimentele de prevenire și transporturi.

În acest sezon estival, polițiștii de la structurile operative vor fi ajutați și de câini specializați în depistarea substanțelor stupefiante.

„Echipajele operative vor desfășura misiuni de patrulare în zonele intens frecventate de turiști, inclusiv pe plaje, în proximitatea hotelurilor și a cluburilor, precum și în locurile unde se organizează evenimente publice. De asemenea, polițiștii rutieri vor fi prezenți pe principalele artere pentru a preveni accidentele grave de circulație și a fluidiza traficul. În zilele cu un flux mare de autoturisme, în special în weekenduri, polițiștii vor fi sprijiniți de aeronavele Inspectoratului General de Aviație care vor survola zonele aglomerate și vor transmite informații, în timp real, echipajelor de la sol. Colaborarea aeriană și terestră are ca obiectiv principal creșterea siguranței rutiere și identificarea problemelor care pot afecta traficul”, au mai precizat reprezentanții MAI.

Totodată, pentru gestionarea situațiilor de urgență, în timpul sezonului estival au fost operaționalizate 24 de puncte de lucru temporare în zonele din județul Constanța în care se preconizează a fi un număr mare de turiști.

Punctele de lucru temporare sunt amplasate astfel:

  • 10 puncte de stingere a incendiilor, în localitățile Urluia/Adamclisi, Crucea, Băneasa, Ciocârlia, Ovidiu, Valu lui Traian, Stațiunea Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Vama Veche, încadrate fiecare cu o autospecială de stingere;
  • 8 puncte de prim-ajutor, în locațiile Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, Saturn-Venus, Vama Veche şi PTF Vama Veche, acestea sunt dotate cu containere, ambulanțe și șenilate;
  • 6 puncte de salvare acvatică, în Portul Turistic Tomis, Lacul Siutghiol (Ovidiu și Baza UMC), Portul Belona (Eforie Nord), Lacul Techirghiol și Portul turistic Mangalia, încadrate fiecare cu o ambarcațiune.