Reclamă
Reclamă

Conferința de pace pentru Ucraina, găzduită de Elveția în weekendul trecut, a produs rezultate neglijabile și a evidențiat inutilitatea discuțiilor în absența Rusiei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a afirmat că rezultatele reuniunii „tind spre zero”.

„Dacă vorbim despre eficiența generală a acestei întâlniri, atunci, desigur, ea tinde spre zero”, a subliniat Dmitri Peskov, citat de TASS. Peskov a adăugat că Rusia rămâne deschisă dialogului cu toate țările interesate și că va continua să-și exprime poziția către aceste state.

Liderul rus, Vladimir Putin, a declarat săptămâna trecută că Rusia este dispusă să pună capăt războiului, dar a stabilit condiții pentru Ucraina—including renunțarea la ambițiile de a intra în NATO și retragerea trupelor din patru regiuni revendicate de Rusia—pe care Kievul le-a considerat inacceptabile, echivalente cu capitularea.

Reclamă

În timpul summitului desfășurat la Buergenstock, Elveția, puterile occidentale și aliații lor au denunțat invazia Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, principalele state nealiniate nu au fost convinse să se alăture declarației finale, și nicio țară nu s-a oferit să găzduiască o continuare a discuțiilor de pace.

Evenimentul, la care au participat peste 90 de țări, a fost convocat la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Deși conferința a fost numită „summit pentru pace”, Moscova nu a fost invitată. Decizia Chinei de a nu participa a fost un semnal puternic că summitul nu va reuși să convingă „sudul global” să izoleze Rusia. Alte țări importante, precum India și Arabia Saudită, au refuzat să semneze declarația finală.

Kievul a folosit conferința pentru a demonstra sprijinul aliaților occidentali. „Răspundem la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina nu doar cu o apărare la scară largă a vieții umane, ci și cu o diplomație la scară largă”, a declarat Zelenski.

Lideri internaționali de rang înalt, inclusiv Kamala Harris, Olaf Scholz și Emmanuel Macron, au participat la summit. În schimb, președintele american Joe Biden nu a fost prezent, deși se afla în Europa pentru alte evenimente.

Linia frontului în Ucraina nu s-a schimbat semnificativ de la sfârșitul anului 2022, deși conflictul a produs zeci de mii de victime de ambele părți. Președintele elvețian Viola Amherd a avertizat că „drumul care ne așteaptă este lung și plin de provocări”.

În discursul său, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a ironizat conferința, declarând că participantii nu știu ce rol au în ea. De asemenea, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că „pacea în Ucraina nu va fi obținută într-un singur pas, ci va fi o călătorie”.

Summitul nu a fost plictisit de discutii despre urmatoarele etape ale procesului de pace, nici o țară nedeclarându-se dispusă să găzduiască o altă reuniune. Ministrul de externe al Arabiei Saudite, Faisal bin Farhan Al Saud, a afirmat că regatul său este pregătit să sprijine procesul de pace, dar soluția va necesita „compromisuri dificile”.

Declarația finală a summitului a cerut restabilirea controlului Ucrainei asupra centralei nucleare Zaporojie și a porturilor de la Marea Azov, evitând însă subiecte mai complexe, cum ar fi posibila aderare a Ucrainei la NATO și retragerea trupelor de ambele părți.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că războiul nu se va termina până când Ucraina nu se va retrage complet din cele patru provincii controlate parțial de Rusia—Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a afirmat că Ucraina nu va accepta ultimatumurile Rusiei, poziție susținută de liderii occidentali prezenți la summit.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro