Reclamă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat marți, în cadrul unui interviu la Digi24, că schema de compensare a energiei pentru persoane vulnerabile, inclusiv românii cu venituri mici, familiile cu mulți copii sau cei care dețin aparate medicale ce necesită un consum mai mare de energie, va continua și din luna aprilie a anului 2025. El a precizat că criteriile de sprijin vor fi definite până în ianuarie anul viitor.

„Nu. Avem o schemă de compensare plafonare în vigoare până la finalul lunii martie anul viitor. Noi am spus că și dincolo de acest orizont de timp va trebui să sprijinim consumatorii români care au nevoie cu adevărat de sprijin din partea statului,” a declarat ministrul Burduja, subliniind că ajutorul se va regăsi în continuare pentru cei care chiar au nevoie. Burduja a explicat că actuala schemă se bazează pe nivelul de consum, iar cei cu un consum mai mic beneficiază de tarife mai scăzute.

În privința cum va funcționa noua schemă pentru persoanele vulnerabile, Burduja a menționat: „Cazurile sociale vor fi sprijinite în funcție de venituri, conform criteriilor care urmează să fie definite până în luna ianuarie.”

Referitor la liberalizarea pieței energiei, ministrul a recunoscut că aceasta a fost perturbată de factori neprevăzuți care au dus la creșteri ale prețurilor și erori în facturi. Cu toate acestea, el consideră că ideea de liberalizare a pieței energiei este corectă în principiu și că o piață liberă ar trebui să ducă la prețuri mai mici. „Sigur că noi ca țară ar trebui să investim cât mai mult în această perioadă și să punem în funcțiune producție adițională de megawatti/oră ca să putem să ducem prețul mai jos,” a explicat Burduja.

Burduja a mai precis că România nu poate face excepție de la principiile Uniunii Europene în privința liberalizării pieței energiei, dar țara poate crea excepții pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, asigurându-le subvenții sau prețuri reglementate. „La ora la care vorbim, avem undeva la 4-5 milioane de gospodării care plătesc cam 42-45 lei factura la curent pe lună. Problema este că același nivel de subvenție îl primesc și familii cu resurse limitate și case neîntrebuințate din zone prospere, ceea ce nu este în regulă,” a concluzionat Burduja.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro