Persoanele active seara au obținut rezultate mai bune la testele cognitive decât cele matinale, conform unui nou studiu citat de SkyNews. Cercetătorii de la Imperial College din Londra au examinat datele a mii de persoane pentru a investiga tiparele de somn şi funcția cognitivă. Ei au analizat legătura dintre durata şi calitatea somnului şi cronotipul – clasificat ca „matinal”, „nocturn” sau „intermediar”.
Potrivit studiului, cei activi noaptea şi cei clasificați drept „intermediari” au „funcţii cognitive superioare”. „Studiul nostru arată că adulţii care sunt în mod natural mai activi seara au avut tendinţa de a obţine rezultate mai bune la testele cognitive decât cei «matinali»”, a declarat Dr. Raha West, autorul studiului, de la Departamentul de Chirurgie şi Cancer din cadrul Imperial College London.
Echipa de cercetători a analizat datele a aproape 27.000 de oameni pentru a înțelege modul în care durata şi calitatea somnului, precum şi cronotipul participanţilor influenţează performanţa cerebrală. Rezultatele au arătat o asociere clară între activitatea nocturnă și funcțiile cognitive îmbunătățite.
Cercetătorii au subliniat că aceste descoperiri ar putea avea implicații importante pentru dezvoltarea programelor educaționale și de muncă, sugerând că adaptarea programului zilnic la cronotipul individual ar putea îmbunătăți performanțele cognitive.
Recapitulând, studiul realizat de cercetătorii de la Imperial College Londra arată că persoanele active seara și cele cu un cronotip intermediar obțin rezultate mai bune la testele cognitive decât persoanele matinale. Aceste rezultate se bazează pe analiza datelor a aproape 27.000 de participanți, punând în evidență legătura dintre somn, cronotip și performanța cognitivă.