Începând de marți, partidele politice, alianțele, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți își pot înregistra candidaturile pentru alegerile autorităților administrației publice locale din 9 iunie, având termen limită până pe 30 aprilie 2024, ora 23:59. Acest anunț marchează, de asemenea, startul perioadei de înregistrare a alianțelor electorale pentru competiția electorală viitoare.

Conform hotărârii Biroului Electoral Central (BEC), dosarele candidaților trebuie să cuprindă o serie de documente esențiale precum lista de candidați, lista de susținători, copii după actul de identitate, declarații de acceptare, de avere, de interese și o declarație pe proprie răspundere legată de relațiile cu Securitatea.

Candidații au dreptul să își retragă candidatura până la data oficială a confirmării definitive a acestora. Într-o notă distinctă, alianțele electorale vor avea posibilitatea să susțină candidați independenți pentru ocuparea funcțiilor în primării, consiliile locale și județene. Modalitățile de înregistrare a alianțelor includ semnarea unui protocol de către conducerile organizațiilor județene ale partidelor politice componente și contrasemnarea de către liderii respectivelor formațiuni.